2024

Április

A hazai rovarvilág egyik „sztár-faja”, a havasi cincér

Blog
2020.07.24.

A hazai rovarvilág egyik „sztár-faja”, a havasi cincér

Július gyűjteményi tárgya: a havasi cincér – avagy: miért magasztaljuk a természetbúvár táborokat? A cikkhez kvíz-kérdések is kapcsolódnak!

Tábor és múzeumi túra-szervezőként évek óta tapasztalom, hogy ha gyerekekkel indulok útnak, akár tízszer-hússzor annyi érdekes fajt pillanthatok meg, mint mikor felnőtt baráti társaságunkkal barangolok. Hogy mindez hogyan kapcsolódik a hónap gyűjteményi darabjához? Hamarosan kiderül…

A Mecsekben nyáridőben szerencsénkre még gyakran kerül a szemünk elé júliusi kiválasztottunk: a hazai bogár-szépségversenyek dobogós helyét kétségtelenül kiérdemlő cincérfajunk, mely a Mecseken kívül az Északi- és Dunántúli-középhegységben, valamint a Dunántúli-dombságon is előfordul.

2019-ben az Év Rovarja volt, és választott címerállata egyik nemzeti parkunknak is. A rovarkedvelő oldalak nyáridőben tele vannak ennek az elegáns megjelenésű, csíkozott-csápú cincérnek a fotóival. Az állat, bár röpképes, de ritkán menekül el azonnal: mintha öröme telne abban, hogy lelkes fotósoknak pózolhat, csápjait „kacéran” ingatva… A testen túlnyúló, hosszabb csápú példányok a hímek, a testtel azonos hosszúságú csápot viselők pedig a nőstényállatok. Utóbbiakat gyakran tetten érhetjük petézés közben is: tojócsövüket az elhalt fa kérgének repedéseibe süllyesztve petéznek. A lárva, az elhalt faanyagot rágva több évig fejlődik, majd bebábozódás után a nyári hónapokban kelnek ki a kifejlett példányok, melyek a nyár elmúltával, a szaporodást követően el is pusztulnak.

A múzeumi példányainkon, mikroszkóp alatt vizsgálva jól megfejthető a szép színezet „titka” is: az állat alapszíne fekete, a kékesszürke szín pedig a sűrű kitinszőrzetnek köszönhető a testen és csápokon egyaránt.

A havasi cincér rajzási ideje júniusban és júliusban van, ennek köszönhetően nyári természetbúvár és természetjáró táborok gyermekseregének egyik kedvelt „talált állata” (azaz: fotó-témája, és így az erdei „kincskeresések”egyik cél-faja).

Nem véletlen tehát, hogy 2019-ben is éppen egy gyerektábornak és lelkes vezetőjének köszönhetően röppent fel a hír, hogy a Normafánál is megtalálták a faj egy elpusztult példányát, noha az utóbbi évtizedekben a főváros közigazgatási határán belül nem voltak adatok jelenlétéről.

A bükkösöket kedvelő cincérfaj azonban ideális életteret találhatott a koros fákból álló, erdőgazdálkodástól mentes normafai erdőben, így aztán nem is csoda, hogy a következő évben már több élő példányt találtak belőle – és ismét gyerekek, és ismét az azonos természetbúvár tábor résztvevői, akik az előző évi eset után már ki voltak éhezve az értékes „leletek” további felfedezésére.

A havasi cincér tipikus élőhelyén (a példányt gyerekek találták meg)

A halott és élő példányok adatait a táborvezető elküldte a Magyar Természettudományi Múzeumnak – az úgynevezett „bizonyítópéldányok” alapján a faj ismert elterjedési területe módosult, ékes visszaigazolásául az amatőr természetbúvárok hasznos (és napjainkban ismét egyre népszerűbb) tevékenységének. Büszkék vagyunk arra, hogy a Janus Pannonius Múzeumnak is van ilyen kutató hajlamú gyerekeket toborzó természetbúvár tábora, mely immár egy évtizede minden évben nagy érdeklődésnek örvendhetett. Így talán csak idő kérdése, hogy a velünk tábororozó és múzeumi túra-
sorozatunkon résztvevő gyerekek is publikálásra érdemes felfedezéseket tegyenek…

Erdeink egy részének művelésből való kivonásával napjainkban kedveznek a havasi cincér és rokonai terjedésének. Ám óvatosan kell gondjukat viselni: a nyárra az erdőn „felejtett” farakások többet ártanak, mint használnak, mivel ha ősszel-télen mégis felhasználják ezeket a gazdálkodók, akkor a következő nemzedék menthetetlenül az emberi gondatlanság áldozatává lesz. Ezt kompenzálandó, ma népszerű lett a természetvédelmi farakások kihelyezése vagy szándékos kint hagyása, de ez is akkor segít igazán, ha valóban éveken át érintetlen marad.

(A Normafás történet forrása Merkl Ottó entomológus cikke:
https://ng.hu/termeszet/2020/07/22/havasi-cincerek-a-normafan/ )

Lejegyezte:
Varga Ágnes múzeumpedagógus

Kvíz-kérdések:
1, Melyik nemzeti park címerállata a havasi cincér?
2, Melyik rovarfaj az Év rovarja 2020-ban?
3, Vajon melyik, hasonlóan mintás cincérfajjal keverik össze gyakran a havasi cincért?

A válaszokat a termtudmuzeumpecs@gmail.com címre vagy privát üzenetben a múzeum FB oldalára kérjük elküldeni.

A kvíz megfejtői között augusztus első hetében múzeumi kiadványokat sorsolunk ki!

(Borítókép: A 2019 és 2020. év rovarjai egyik tábori fotónkon)

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.