2023

Március

Új összefoglaló Pécs ókeresztény örökségéről

Blog
2022.06.16.

Új összefoglaló Pécs ókeresztény örökségéről

Munkatársaink serényen dolgoznak a múzeumon kívül is, így nem csoda, hogy az utóbbi időben több általuk szerkesztett, illetve írt könyv jelent meg. Ez alkalommal Tóth Zsolt régész, főmuzeológus kollégánk hiánypótló könyvével büszkélkedünk.

A könyv címe, melyet Tóth Zsolt és Poulet Dániel, világörökségi referens együtt jegyez, Pécs ókeresztény öröksége - Vezető a pécsi világörökség helyszíneihez, mely már önmagában sokatmondó és elárulja, térségünk történelmének megismerésében segíti az olvasót.  A kötet 2022-ben jelent meg, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. gondozásában.

A könyv elsődleges célja a pécsi világörökségi helyszín emlékeinek bemutatása, ennél azonban jóval többet kínál. Számos új, máshol még nem olvasható kutatási eredményt tett közzé Zsolt, pl. Az Ókeresztény Mauzóleum, a Péter-Pál sírkamra, vagy a római csatorna esetében. A könyvet tanulmányozva az egyes ókeresztény emlékek megismerésén túl az egész helyszín történetéről tanulhatnak az olvasók a római kortól az újkorig bezárólag. Zsolt a Pécsi Püspökséget és a középkori várost is az ókeresztény örökségnek tekinti, így például a középkori püspökvárat is részletesen bemutatja.

A könyv emellett számos háttérismeretet tartalmaz Pécs római koráról, a  kereszténységről, a régészeti munka gyakorlatáról, így civil érdeklődőként is érdekes és értelmezhető olvasmányt jelent a szabadidőnkben, hiszen összességében egy átfogó képet kínál az érintett terület történetéről és emlékeiről.

A könyv az Ókeresztény Mauzóleum bemutatóhelyen  vásárolható meg.


                                                                                                                                                                                                 Mangold Anikó

 

Kiállítások
2022.12.08. - 2023.05.31.

Hantai és Pécs

Hantai és Pécs

Hantai Simon kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban

Kiállítások
2023.03.17. - 2023.06.25.

Op Arch – az op art művészet építészeti kapcsolódásai

Op Arch – az op art művészet építészeti kapcsolódásai

A Janus Pannonius Múzeum 2020-ban indította útjára azt a széles körű együttműködést, amely Op Art Akadémia néven négy egyetem hallgatóinak és tanárainak munkáját koordinálta.