2024

Április

Újra bejelentkezés nélkül látogatható a JPM Szerecsen Patika kiállítás

Hírek
2023.04.11.

Újra bejelentkezés nélkül látogatható a JPM Szerecsen Patika kiállítás

Pécs országos hírű patikamúzeuma központi helyen, a Széchenyi tér mellett található, így sokan szeretnék megtekinteni. Ők a mai naptól ezt már bejelentkezés nélkül is megtehetik.

Az Apáca u. 1. szám alatti kiállítás így csatlakozott a szintén bejelentkezés nélkül látogatható JPM Vasarely Múzeumhoz, JPM Zsolnay Múzeumhoz, JPM Modern Magyar Képtárhoz és JPM Néprajzi Múzeumhoz. Az átmenetileg zárva tartó JPM Csontváry Múzeumban a hamarosan megnyíló Toulouse-Lautrec világa kiállítás és az utána visszatérő Csontváry-képek is természetesen hasonló módon lesznek megtekinthetőek.

A JPM Szerecsen Patika kiállítást a Janus Pannonius múzeum 2017. augusztus 2-a óta üzemelteti, mai állapotának kialakítását a PTE Gyógyszerésztudományi Kar is segítette.

A helyszín nagy múlttal bír. Itt nyílt meg a város első nyilvános „apotékája” (a Szerecsen), amelyet 1697-ben alapított Seitz Nepomuk János „ad Aethiopem zum Mohren” néven (írja le Romváry Ferenc művészettörténész a „Tájak – korok – múzeumok kiskönyvtár” 408. számában). Több tulajdonosváltás után a Szerecsen Patika, a XIX. század közepén a Sipőcz-család birtokába került. Sipőcz István – akinek neve máig olvasható a patika bejárata feletti díszes homlokzaton – 1857-től lett tulajdonos. A helyiek gyakran azóta is Sipőcz Patikaként emlegetik a kultikus helyszínt, hiszen a családban a patikus mesterség tovább öröklődött. A gyógyszertár az elnevezését azonban a homlokzati falfülkében álldogáló szerecsen szoborról kapta, továbbá az üzlet belső terében (az egykori tárasztalok mellett) szintén egy szerecsen fiú vonzza magára a látogató figyelmét. 1950-ben a gyógyszertárakat – így a Szerecsent is – államosították, patikamúzeumként csak 1990-ben nyitották meg újra.

A JPM Szerecsen Patika az 1990-es felújítás során két múzeumhelyiséggel bővült, amelyben a látogatók a gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállításban sétálva különleges, míves megmunkálású gyógyszerkiadó üvegcséket, fából, fémből és kerámiából készült patikaedényeket, régi gyógyászati eszközöket és gyógyír recepteket egyaránt megtekinthetnek. További kuriózumként említhetők a mérlegek, amelyek még a régi mértékegységeket (font, lat stb.) veszik alapul, vagy az a kézi tekerésű tablettázógép, amely bár rendkívül kis termelékenységű volt, ám a végeredmény – a gyönyörű, formázott tabletta – kárpótolta a gyógyulásra váró beteget.

Az egykor patikaként működő belső tér szépen faragott tölgyfa neorokokó bútorzata a pécsi Hoffmann Károly műhelyében, míg a különleges bútorzat sokszínű virágmintás kerámia betétjei pedig a Zsolnay-gyárban készültek. A XIX. század végén készült bútorzatot 1990-ben Répay Gábor gyógyszerész és bútorrestaurátor újította fel. A betegforgalmi tér leglátványosabb eleme a Zsolnay Gyula szobrászművész által készített kecses formájú ivókút (1884).

A JPM Szerecsen Patika kiállítás (Pécs, Apáca u. 1.) keddtől szombatig látogatható 10 és 17 óra között. A belépőjegy felnőtteknek 800, a kedvezményekre jogosultaknak 400 forintba kerül.

Az aktuális információ a nyitvatartásunkról, belépőjegyárainkról és kedvezményeinkről a honlapunkon található.

 

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.