2022

Január

Helytörténeti foglalkozások

JPM 2021/2022 MÚZEUMPEDAGÓGIAI BÉRLET

Boszorkánykonyha

A tevékenység során megismerkedünk a hétköznapokban leggyakrabban használt gyógynövényekkel - levelükkel, virágukkal, illatukkal. Kitaláljuk vajon melyik mire jó, majd illatos fürdősót keverünk, melyet a gyerekek hazavihetnek.

Ajánlott korosztály: óvoda, általános iskola alsó tagozat
Kapcsolódó tantárgyak: természetismeret
Időtartam: 60 perc
Jelentkezés: Majdán Mira muzeológus
E-mail:
Telefon: (72) 310-165

Gyógyítás és régészet

Milyen régészetileg megfogható nyomait ismerjük az olyan tevékenységeknek, melyektől őseink gyógyulást reméltek? Milyen gyógynövényeket, milyen praktikákat használhattak elődeink, különös tekintettel az őskor titokzatos évezredeire? Ezekre és még sok más kérdésre kapnak választ a diákok a foglalkozás során, amelynek végén hazavihető gyógynövénytinktúrát készítünk.

Ajánlott korosztály: 5-12. osztály
Kapcsolódó tantárgyak: történelem, hon-és népismeret, biológia, kémia
Időtartam: 60-90 perc
Jelentkezés: Majdán Mira muzeológus
E-mail:
Telefon: (72) 310-165

A középkori egyetemtől a reneszánszig (Janus Pannonius)

Séta a Zsolnay Múzeumtól a középkori kanonoki házak kertjén át (a pincerendszer megtekintésével) a püspökvár területéig: középkori egyetem, Székesegyház (altemplom: Janus Pannonius sírja), Püspöki Palota kívülről, Barbakánkert, Barbakán. A túrához a pincerendszer megtekintése miatt zseblámpára van szükség!

Időtartam: 80 perc
Ajánlott korosztály: 10-16 évesek
Kapcsolódó tantárgyak: művészettörténet, történelem, honismeret
Részvételi díj: 800 forint/fő

Érdeklődni lehet:
Tillai Gábor történész
Tel.: (30) 372 4612
E-mail: 


Tüke polgár lettem - szabad királyi város

Az érdeklődő diákok megismerkednek a török hódoltság utáni város újjáépülésével; városszerkezet, életmód, nemzetiségek, céhek, cégérek, makettek; szőlő és borkultúra, érdekes földrajzi nevek; középületek, a kiállítás után sétát tesznek az egykori Tettye patak völgyében.

Időtartam: 90 perc
Ajánlott korosztály: 12-18 évesek számára
Kapcsolódó tárgyak: hon- és népismeret, történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek
Részvételi díj: 400 Ft/fő + belépőjegy.

Érdeklődni lehet:
Tillai Gábor történész
Tel.: (30) 372 4612
E-mail: 


Nagyváros születik - Pécs a 19-20. század fordulóján

Az érdeklődő diákok megismerik a kiegyezés utáni Pécs gazdasági, társadalmi fejlődését (szénbányászat; Zsolnay-, Angster- és Littke-gyárak); városi, kulturális gyarapodását (közművek, közlekedés; vasút és villamos vonalak, sport és kulturális egyesületek), középületek (Nemzeti Színház, Városháza, Székesegyház, Főposta, stb.)

Időtartam: 90 perc
Ajánlott korosztály: 12-18 évesek számára
Kapcsolódó tárgyak: hon- és népismeret, történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek
Részvételi díj: 400 Ft/fő + belépőjegy.

Érdeklődni lehet:
Tillai Gábor történész
Tel.: (30) 372 4612
E-mail: 

Bányavilág

A foglalkozás célja a bánya működésének, bányászok használati eszközeinek, bányászok mindennapjainak és a helyi környezeti adottságok megismertetése, a szén felhasználásának ismertetése, bányászvárosok kialakulásának folyamata.

Szervezeti forma: 60 perces múzeumi óra
Foglalkozás helyszíne: a Mecseki Bányászati Kiállítás épülete (Pécs, Káptalan u. 3.)
Munkaforma: alkalmi csoport múzeumpedagógus vezetésével

Közvetítendő tartalom: A kiállításban való körbevezetés közben az elrejtett bányászatra utaló képeket kell megtalálniuk a gyerekeknek. A képek között több kakukktojás is van, amelyet ha helyesen kizárnak, egy történeti összefoglalót tudnak meg a mecseki bányászat kialakulásáról. A feladat során elsajátítják a Mecsek geológiai alakulását, a szén keletkezésének folyamatát, a bányászat történelmi-társadalmi mozzanatait főként a kolóniák kialakulását, a bányászok szokásait (zsargon, sport, kultúrafogyasztás).

Foglalkozás: A kiállítás különböző helyein 15 kártya van elrejtve, melyeken különböző bányászatra utaló képek szerepelnek. A képek között több "kakkuktojás" is szerepel. Miután megtalálták a kártyákat helyes sorrendbe kell tenni és segítségükkel egy történelmi összefoglalót kell elmondaniuk a csapatoknak.

NAT-kompatibilitás: Természetismeret: társadalmi és gazdasági folyamatok időrendisége-urbanizáció: bányavárosok kialakulása

Jelentkezés: Majdán Mira muzeológus
E-mail:
Telefon: (72) 310-165

 
Tímárinasok

Az általános iskolás korosztályt szeretnénk aktív részvétel mellett megismertetni azzal a világgal, ami a tímárház eredeti funkcióival megidézhető.

A foglalkozások kerete egy szerepjáték: a gyerekek vándorlegényekké válva ismerkednek meg a pécsi bőrgyártás történetével és a tímárházzal, az egykor európai hírű pécsi mesterség történetével, technológiáival. Kézbe vehetnek különféle cserzőanyagokat, bőrmintákat, régi munkaeszközöket. Megtudják, miként lehet felismerni az állati bőröket. "A műhely inasaiként" kézműves foglakozáson vesznek részt, "mestervizsgát" tesznek, mely a "vándorúton" tanultakat kéri számon. Ehhez el kell készíteniük egy "vizsgamunkát".

A foglalkozás nevelési céljai: esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőkészség, hagyományos mesterségek megismerése, kézügyesség, a kulturális tudatosság, az örökségvédelem és a lokális identitás erősítése.

Jelentkezés: Majdán Mira muzeológus
E-mail:
Telefon: (72) 310-165


Belvárosi séta a Zsolnay építészeti kerámia nyomában

A séta során megismerjük a Zsolnay építészeti kerámiát a historizmustól a szecesszióig kiegészítve a XX. század végi modern alkotásokkal (Szerecsen Patika, Zsolnay-kút, Nick-udvar, Nemzeti Színház, Vasváry-ház, Főposta, MATÁV-székház, Zsolnay-szobor).

Ajánlott korcsoport: 12-18 éves korig
Kapcsolódó tantárgyak: történelem, rajz, társadalomismeret
A foglalkozás időtartama: 80-90 perc

JELENTKEZNI LEHET:
Majdán Mira
Telefon: (30) 539-8069
E-mail:

Kiállítások
2021.12.17. - 2022.10.30.

Képletek és kalandozások

Képletek és kalandozások

A pécsi Modern Magyar Képtár állandó kiállítása mellett látható Lantos Ferenc több mint 150 művet, az életmű széles spektrumát megjelenítő időszaki kiállítása.

Kiállítások
2021.11.12. - 2022.01.30.

Intim topográfiák

Intim topográfiák

A pécsi kötődésű, Párizsban élő festőművész, Stein Anna (1936) 1960-as években, a francia fővárosban készült festményeinek kamarakiállítása.