2022

Május

Régészeti foglalkozások

JPM 2021/2022 MÚZEUMPEDAGÓGIAI BÉRLET

Házhoz megy a régészet

Időtartam: 60-90 perc
Ajánlott korosztály: igény szerint korosztályhoz igazítható
Kapcsolódó tantárgyak: Történelem, kémia, technika

Előkészített "szelvényekben" ásatási munka lefolytatása, a régészek által is használt eszközökkel. A kiásott leletek anyag szerinti csoportosítása, megtisztítása, restaurálása és végül leltárba vétele. A jellegzetesebb leletek funkcióinak és mai megfelelőinek megismerése. Fém/gyöngy ékszerek rekonstrukcióinak elkészítése. [rézhuzalból kalapálni vagy sodorni]


Hétköznapi élet a Római Birodalomban

Időtartam: 60-90 perc
Ajánlott korosztály: 6-14 évesek
Kapcsolódó tantárgyak: hon-és népismeret, történelem, földrajz, matematika, háztartástan

Tárlatvezetés az állandó kiállításban, kifejezett hangsúllyal a hétköznapi élet vonatkozásaira. Római viseletmásolatok felpróbálása - mi a tunika, a tóga stb., ismerkedés a római pénzrendszerrel, pénzmásolatok kézbevétele - vásárlás eljátszása, ismerkedés a római ételek-italok összetevőivel, a konyhában használt edények típusaival, a "megvásárolt" alapanyagokból római frissítők elkészítése és kóstolása.


Kihez imádkozzunk?

Időtartam: 60-90 perc
Ajánlott korosztály: 14-18 évesek
Kapcsolódó tantárgyak: történelem, földrajz, etika, rajz

Tárlatvezetés az állandó kiállításban, kifejezett hangsúllyal a Római Birodalomban létező rengeteg különféle vallásra és azok tárgyi emlékeire. Ismerkedés a Pannóniában tisztelt római, kelta, egyiptomi panteon tagjaival, a hozzájuk kapcsolódó szertartásokkal. Ismerkedés az ókereszténységgel. Egy "pogány" ünnep előkészítése - a szükséges ruhák, ételek, zene és tánc megismerése. Freskókészítés egy választott isten tiszteletére.

Római ételkóstoló

Időtartam: 60-90 perc
Ajánlott korosztály: óvodástól felnőttekig az igényekhez alakítható
Kapcsolódó tantárgyak: hon-és népismeret, történelem, földrajz, háztartástan

Ismerkedés a római mezőgazdasággal - hasonlóságok és különbségek a mai mezőgazdasággal, termesztett növények, tenyésztett állatok, módszerek, különlegességek. Ismerkedés a római konyha alapanyagaival, legkedveltebb fűszereivel, melyek közül sokat ma már egyáltalán nem használunk. Apicius ókori szakácskönyve alapján elkészített római ételek kóstolása, a különlegesebb receptek elemzése.

Fegyverműhely

Meddig lőtt el egy középkori katapult? Mennyire ütötték át a páncélokat a honfoglalók nyilai? Hogyan készül a damaszkuszi acélpenge és miért annyira legendás? - ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket vizsgálunk a foglalkozáson, ahol a látogatók régi korok fegyverművességébe és harcászatába, a fegyverek készítésébe és használatába nyerhetnek betekintést. Mindehhez különleges fegyverek kerülnek bemutatásra a múzeumi raktárak nyilvánosan nem megtekinthető darabjai közül.

Választható témák a foglalkozáson belül:

1. A magyarok nyilairól - a honfoglalás fegyverei
2. Tomori serege - a mohácsi csata fegyverei
3. Töripuska - régi korok kézi lőfegyverei és fejlődéstörténetük

Ajánlott korosztály:
A közvetítendő tartalom korosztályhoz igazított:
1. 5-8. osztályosoknak
2. 9-12. osztályosoknak

Időtartam: 60-90 perc
Ajánlott tantárgyi kapcsolódás: történelem (középkor, kora-újkor), technika, fizika (mechanika), kémia (metallográfia)

NAT-kompatibilitás:


Emelt szintű képzési forma (történelem) - az adott korszak gazdasági-technológiai viszonyainak behatóbb megismerése, forráscsoportok használata és kritikája (adalékanyag történelem-fakultációhoz).

Természettudományos és technikai kompetencia - alapanyagok, készítéstechnikák és működési mechanizmusok, fegyverek természettudományos vizsgálatai, a fegyverművességhez kapcsolódó mesterségek (kovácsolás, ötvösség, fa-, bőr- és textilművesség) bemutatása.

Elérhetőség:
Majdán Mira
Telefon: (30) 539-8069
E-mail: 

Kiállítások
2022.04.30. - 2022.09.04.

Pictores minores

Pictores minores

Radnai Endre műgyűjteménye – kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban

Kiállítások
2021.12.17. - 2022.10.30.

Képletek és kalandozások

Képletek és kalandozások

A pécsi Modern Magyar Képtár állandó kiállítása mellett látható Lantos Ferenc több mint 150 művet, az életmű széles spektrumát megjelenítő időszaki kiállítása.