2019

December

Természettudományi foglalkozások

A foglalkozások részvételi díja: 400 Ft/fő + belépőjegy.
Előzetes bejelentkezés: , 213-419.

Az őslénykutató hátizsákja
Foglalkozás alsótagozatosoknak

Tudod-e, milyen eszközöket hord hátizsákjában az őslénykutató? Vajon honnan tudja, melyik kőzetben mit érdemes keresni? Gyere és próbáld ki őslénytani homokozónkat, ahol érdekes leletek nyomára bukkanhatsz.

Foglalkozásunk keretében a végtelennek tűnő időszalagon megkeressük, mikor élhettek a dinók, és mikor lépett a színre az első ősember. Megtudjuk, milyen állatok maradványait találták meg Pécs környékén, majd minden jégkorszaki állatot.

Végül pedig "saját kézzel" készítünk ősmaradványt:

Hogyan keletkezik a fosszília? - a játékos foglalkozás végén a fosszilizáció folyamatát követjük végig, a lerakodó üledéket utánzó homokos-vizes oldattal és a belehulló állati maradványokat utánzó tárgyakkal.

Készíts saját kövületet! - meszes héjú állatok vázaiból gipszlenyomatokat készítünk, melyet ki-ki hazavihet.

Időtartam: kb. 45 perc+kézművesség.

 

Let s go to the forest! / Spring birding
angol nyelvű természetismeret

Az ANK 1. Számú Általános Iskola kéttannyelvű tagozatának 3-4. évfolyamos osztályai által tesztelt angol nyelvű múzeumpedagógiai foglalkozást hirdetünk két témakörben (erdei állatvilág, illetve tavaszi madárvilág-madarászat).

A foglalkozások célja a tanmenethez illeszkedő természetismereti tudnivalók gyarapítása játékos formában, közben a használat-orientált nyelvismeret fejlesztése, a tantárgyköziség előnyeit is kihasználva.

Célzott korosztály: 4-6. évfolyamos, angolt lehetőség szerint emelt óraszámban tanuló diákok

A foglalkozás angol nyelvű, interaktív tárlatvezetéssel kezdődik, majd a kiállításhoz és a természetismeret tananyaghoz illeszkedő játékos feladatokat oldunk meg csoportmunkában.

A foglalkozás ára: 400 Ft + belépőjegy.
Bejelentkezés: (72) 213-419 (Varga Ágnes)


Nagyvárosi dzsungel
Élővilág a városban - természetvédelmi megközelítésből
(iskolai keretek között is megtartható)

Pécsi vonatkozású helyszíneket, eseményeket és képeket felhasználó, vetítésből és a gyűjtemény témánkhoz illő állatait bemutató program. A foglalkozáson a gyerekek bevonásával próbálunk dönteni arról, mi a helyes és helytelen magatartás az emberek részéről a városban élő, vagy oda átmenetileg behúzódó állatfajok "kezelése" kapcsán, illetve felmérjük, mit kell tennünk azért, hogy az állatok jó "társbérlői" lehessünk.

A FÖLD NAPJÁRA különösen ajánljuk, 5-8, évfolyamosok számára.

 
Térképpel a Mecsekben, térképpel a városban
Játékos térkép-ismereti foglalkozás (iskolai keretek között is megtartható)

Hogyan tájékozódunk a várostérképen, és a turistatérképen? Hogyan készítsünk térképet? Hogyan használjuk a tájolót? Kik azok a tájfutók, és milyen térképeket használnak?

Ismerkedünk a térképjelekkel, az égtájakkal. A program a múzeum kertjében térképes kincskereséssel végződik.

Ajánlott évfolyam: 4-5. 

Kedvezmény: a foglalkozás folytatásaként terepi gyakorlat is választható (akár májusi osztálykirándulás részeként is) - így két programot egy foglalkozás áráért (500 Ft/fő) vehetik igénybe.


Vizek, vízpartok élővilága
1-6. ÉVFOLYAMOSOK számára (iskolai keretek között is megtartható)

A foglalkozás a természetes vizek (főként tavak, patakok) élővilágát mutatja be, kiállításunk anyagához (vízi madarak, víz mellett élő emlősállatok), illetve raktári gyűjteményünkhöz kapcsolódva, játékos feladatokkal.

Néhány egyszerű kísérletet végzünk a vízzel, majd játékosan ismerkedünk hazánk tavainak, folyóinak élővilágával, különös tekintettel a halakra és kétéltűekre.

Halászati hagyományainkkal, a természetvédelmi célú "békamentés" fontosságával is megismertetjük a tanulókat.

Választható kézművesség: kagylókkal díszített keretes kép vagy közös tavi életkép készítése.

Időtartam kb. 45 perc, kézművességgel együtt 70 perc, 1-5. évfolyamosok számára. A foglalkozás játékosabb, rövidebb változata nagycsoportos óvodások számára kérhető.

Alsósoknak ajánljuk. Kapcsolódások a tananyaghoz (a teljesség igénye nélkül, pl.):

  1. évf.: Tavasz anyagrész, Élő természet;
  1. évf.: A víz
  1. évf.: Halmazállapotok, Az időjárás
  1. évf.: Vizek, vízpartok élővilága

Kedvezmény: a foglalkozás folytatásaként terepi vízvizsgálat is választható (akár májusi osztálykirándulás részeként is) - így két programot egy foglalkozás áráért (500 Ft/fő) vehetik igénybe.

Bejelentkezés: , 213-419 (Varga Ágnes)


"Közös Ég - közösség" rajzműhely

Tematikája: a növény és állatábrázolás különböző technikákkal való megismertetése.
Korosztály: 7-14 éveseknek (kezdőknek és haladóknak!)
Időpont: egyeztetett hétköznapi délután, 17.00 órakor
Helyszín: JPM Természettudományi Osztály
Részvételi díj: 3000 Ft/hó
Információ: , www.jpm.hu

A szakkört vezeti: Pál Rita illusztrátor-grafikus.

 
A teremtés parányai - a rovarvilág csodái (1-4. évfolyamosok számára)

Ismerkedés a természet apró csodáival: a rovarvilág változatosságával. A foglalkozás első felében a rovarok sokféleségéről tanulunk, játékos csoportfeladatok segítségével. Kipróbáljuk a különböző szájszervek működését, és a méhek táncával is megismerkedünk. A foglalkozás második felében mikroszkópon is megcsodáljuk a rovarszervek - szemek, szájszervek, szárnyak - tökéletes felépítését grafikus közreműködésével mindenki elkészítheti saját rovarrajzát, a gyűjtemény legszebb példányai alapján. A művész saját munkáit is felhasználva teszi átélhetővé a gyermekek számára a természetábrázolás élményét.

A foglalkozáson közreműködik: Pál Rita grafikus-illusztrátor (jelenleg az ő tárlata látható kiállításunkban, MesÉLŐvilág címmel).
 

A JPM Természettudományi Osztályának utazó foglalkozásai

1-6. évfolyam számára

Halgass tücsökciripelést, vadássz a denevérekkel! Az év élőlényei, 2016

Idén is találkozhatunk az év emlőseivel (denevérek), hüllőjével (kockás sikló), rovarjával (mezei tücsök) és vadvirágával (kockás liliom) - játékos formában, a gyűjtemény darabjait, nagyítót, mikroszkópoz használva ismerjük meg a védett élőlényeket.

Kézművesség: denevér-álarc, denevéres mécsestartó vagy liliomos terménykép készíthető.

 
A teremtés parányai - a rovarvilág csodái

Ismerkedés a természet apró csodáival: a rovarvilág változatosságával. A foglalkozás első felében a rovarok sokféleségéről tanulunk, játékos csoportfeladatok segítségével. Kipróbáljuk a különböző szájszervek működését és a méhek táncával is megismerkedünk. A foglalkozás második felében mikroszkópon is megcsodáljuk a rovarszervek - szemek, szájszervek, szárnyak - tökéletes felépítését. Végül mindenki elkészítheti saját rovarrajzát, a gyűjtemény legszebb példányai alapján.

 
4-8. évfolyam számára:

Kincskeresés a Zengőn, lakodalom a Babás-szerköveknél

A Mecsek természeti képének és élővilágának bemutatása, helyi népmondák felhasználásával.

A foglalkozás keretében ismerkedünk a Kelet- és Nyugat-Mecsek legnevezetesebb hegyeivel - a Zengővel és/vagy a Jakab-heggyel - , valamint a Mecsek jellegzetes kőzeteivel és védett fajaival.

A bemutatott jellegzetességek mellett a természeti jelenségek megfigyelésén alapuló, helyi népmondákat is megismerjük. A foglalkozás második felének célja a mondák megelevenítése, oly módon, hogy a játék résztvevői a foglalkozáson szerezett természettudományos ismereteket is mozgósítani tudják.

A foglalkozás előkészítése vagy utólagos feldolgozása is lehet egy Jakab-hegy vagy Zengő célpontú tanulmányi kirándulásnak. A kirándulás tervezése során történelmi-természetismereti tematikájú túravezetés igényelhető.

Kapcsolódás a tananyaghoz: 4. évf. Földrajzi alapismeretek, országismeret; 5. évfolyam: Hegységek képződése + egyéb tantárgyak: honismeret, irodalom (mondavilág); 7. évf. Lomberdők élővilága, rendszertan

 
Madarak, halak, hagyományok hasznáról Herman Ottó nyomában

Életművet bemutató foglalkozás - a polihisztor által képviselt tudományágak megjelenítése interaktív feladatokkal és a szerzett ismereteket megerősítő memória-vetélkedővel kiegészítve.

Kapcsolódás a tananyaghoz, jeles napokhoz: 4. és 6. évf. erdei és vízi életközösségek, Madarak és Fák napja alkalmából, valamint Herman Ottó vetélkedő felkészítéshez javasolt.

 A foglalkozások árai min. 25 fő esetén a múzeumival azonosak, de nagyobb létszám (több osztály) együttes jelentkezése esetén kedvezmény kérhető.


Nagyvárosi dzsungel
Élővilág a városban - természetvédelmi megközelítésből (iskolai keretek között is megtartható)

Pécsi vonatkozású helyszíneket, eseményeket és képeket felhasználó, vetítésből és a gyűjtemény témánkhoz illő állatait bemutató program. A foglalkozáson a gyerekek bevonásával próbálunk dönteni arról, mi a helyes és helytelen magatartás az emberek részéről a városban élő, vagy oda átmenetileg behúzódó állatfajok "kezelése" kapcsán, illetve felmérjük, mit kell tennünk azért, hogy az állatok jó "társbérlői" lehessünk.

A FÖLD NAPJÁRA különösen ajánljuk, 5-8. évfolyamosok számára.


A Természettudományi Múzeum egész évben választható múzeumpedagógiai foglalkozásai

1. Erdőjáró ( óvodásoknak, kisiskolásoknak)

E foglalkozáson hazánk vadon élő állataival ismerkedhetünk meg. Kiderül mi a különbség az őz és a szarvas között, hol él a fekete gólya, miről kapta nevét a tövisszúró gébics. Kézbe vehető a sün, a fakopács, az erdei ízeltlábúak.

A foglalkozást mozgásos játékok, feladatlapok színesítik.(kézműves foglalkozás is kérhető)

Időtartam kb. 45-60 perc

2. Rovarokra hangolva (játékos ismerkedés a rovarokkal kisiskolásoknak)

Kipróbáljuk , mire való a szarvasbogár csáprágója, hogyan "hegedül" a szöcske és eljátsszuk, hogyan és miért táncolnak a méhek. Megfigyeljük, hogyan táplálkoznak a lepkék, szúnyogok, s megbeszéljük, miért is fontosak számunkra ezek az apró lények.

Kézműves foglalkozás keretében pillangó készítésére is van lehetőség drótból, gyöngyből, papírból.

Időtartam kézműves foglalkozással kb. 50 perc

3. Tengerek ékszerei- a korallzátonyok élővilága (8-12 éveseknek)

A játékos foglalkozáson megismerkedhetünk a meleg tengerek ékszer szépségű puhatestűivel, kézbe vehető a tengeri sün, korallok, kagylók, csigák. Megtudhatjuk, hogyan vadászik a vérmes kúpcsiga, virág-e a tengeri rózsa, s hogyan alakítják ki a korallpolipok a világ leghatalmasabb lakótelepeit.  A gyerekek kagylókból, csigákból gipszöntvényt készíthetnek.

Időtartam kb. 60 perc

4. Hogyan lesz az erdei növényből, állatból kiállítási tárgy?- állatok és növények preparálása felsősöknek, középiskolásoknak

A foglalkozás bemutatja az állatok, növények begyűjtésének módszereit, szabályait, a madarak, emlősök, hüllők és ízeltlábúak preparálásának fortélyait. Mi is a preparálás célja? A foglalkozás során lehetőség nyílik ízeltlábúak preparálására is.

Időtartam kb. 45perc

5. Memória - vetélkedő a rovarokról - felsősöknek, középiskolásoknak

A tanulásmódszertan új, hatékony technikáit felhasználó, csoportmunkára épülő ismeretterjesztő foglalkozás, mely pps. rendszer és feladatlapok segítségével játékosan vezet a rovarok birodalmába.

A foglalkozás díja: 400 Ft/fő (belépővel) Kézművesség választása esetén: 500 Ft/fő. A programok utazó-múzeumi programként, tanórákra is igényelhetők.

Ár: Pécsett 12 000 Ft/osztály, Pécs 50 km-es körzetében 16 000 Ft/osztály áron. Iskolánként több osztály jelentkezése esetén egyéni kedvezményeket adunk kitelepülő foglalkozásaink áraiból.


Múzeumpedagógiai ajánlat óvodásoknak

Az év élőlényei 2018 (Állatok Világnapjára is!)
A repülés bajnokai és földi társaik

A foglalkozás keretében érdekességeket tudunk meg az év madara és az év rovarja életmódjáról. Megtudhatjuk, mitől lesznek ők a repülés bajnokai. Verseket, mondókákat hallunk a szitakötőről, és eljátsszuk hogyan vadászik a vándorsólyom ilyenkor ősszel az Afrikába tartó fecskékre.

Az óvodások az év emlőséről - a földi kutyáról - és az év hüllőjéről - az elevenszülő gyíkról - is hallanak és látnak néhány érdekességet.

Kézművesség: szitakötő készítése bot, hurkapálca és színes papírok felhasználásával.

 
Fülelj, szagolj, simogass! (Állatok Világnapjára is!)

Múzeumunk egyre több állatvilággal kapcsolatos tárgyat gyűjt össze, arra célra, hogy legyenek kézbe vehető tárgyak is a gyerekek számára.

Érzékszervi gyakorlatokra épülő foglalkozásunk során erdei és házi állatok szőrméjével , aganccsal, termésekkel ismerkedünk, állatnyomokat tapogatunk bekötött szemmel. Állathangokat hallgatunk meg a kiállítótérben, és megpróbáljuk kitalálni, melyik kiállított vadtól/madártól származik.

Erdei szagmintákat is kipróbálunk, majd kitalálósdit játszunk a nagy zsákban kitapogatható természeti tárgyakkal. A program végén készíthető kézműves-alkotás: levélszárnyú-bagoly vagy toboz-süni.

Mit mesél a mecseki Föld mélye? (A Föld Napja alkalmából)

Ásványokat, kőzeteket és ősmaradványokat bemutató foglalkozás, sztereomikroszkópos bemutatóval, a múzeum gyűjteményéből kiválogatott anyag alapján. Csoportokban eljátsszuk, hogyan hatnak a földbelsejében ható erők az időjárással együtt, a különböző kőzetek kialakulására.

A kőzetek interaktív, kézzel fogható bemutatása mellett a helyi, kövekkel kapcsolatos mondákat ismerünk meg, és a Babás-szerkövek mondájának néhány részletét szituációs játék keretében is eljátsszuk.

Kiállítások
2019.05.09. - 2020.06.15.

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében.