2020

Augusztus

Múzeum Utca Plusz (augusztus 15.)

Programok
2020.08.15. 10:00–22:00

Múzeum Utca Plusz (augusztus 15.)

Káptalan utcai udvarok

...

Design Liget – kreatív alkotótér és művészpiac
10:00–19:00
a JPM Igazgatóság belső udvara (Káptalan utca 5.)

Idén nyáron a #pécsnyitva kampány égisze alatt augusztusban felpezsdül a Káptalan utca. Ennek keretében hagyományteremtő szándékkal útjára indítjuk a Design Liget – kreatív alkotótér és művészpiac projektet a Mediátor Egyesület és a ZSÖK közös szervezésében.

Célunk a Baranyában tevékenykedő képző- és iparművészek, formatervezők, designerek termékeinek, márkáinak, kollekcióinak bemutatása, népszerűsítése. Az eseményre meghívott 20 kiállítónak lehetősége lesz Pécs belvárosában szélesebb közönség előtt megismertetnie termékeit, tevékenységeit. Vannak tervezők, aki már régóta jelen vannak a lokál piacon, mint Gajcsi Blanka ötvösművész, Bubreg Balázs, Noto vagy a Monge, de lesznek feltörekvő designerek is, mint a Kiss design vagy a the Mirror Concept tervező párosa. Az alkotók mellett helyi design boltok és kreatív design műhelyek is képviseltetik magukat, mint a Monocrome, a Design Patika, a Drukker vagy a Dancsi műhely. Az egyetem formatervező és tervezőgrafika tanszék fiataljait is szeretnénk minél szélesebb körben bevonni. Fontosnak tartjuk a környezettudatos szemléletet, ezért a Ligetben újrahasznosított technikával készült termékek is megtalálhatóak lesznek.

A piactér mellett változatos tematikájú kreatív kézműves foglalkozások színesítik a programot. Ezek a workshopok amellett, hogy alkotási folyamatokat, technikákat tesznek elérhetővé, egyfajta tudásmegosztást, kapcsolódást, párbeszédet is generálnak.

10:00–14:00 CaraWonga op-art workshop
Varázslatos 3D – használd fel a színeket, mint a fény és árnyék játékát, hogy elkészíthesd saját térhatású képedet! Alkotás újrahasznosított alapanyagból készült mozaik matricákból.

14:00–18:00 Szitázás
Victor Vasarely 4 grafikájának felhasználásával szövet táskák és pamut pólók szitázása. A szitázás hozott táskára vagy pólóra történik, 1 fő 1 nyomatot kérhet! A minták óránként cserélődnek! Minden óra első felében lehet leadni a nyomtatni való alapanyagot, amelynek kb. 1 óra a száradási ideje. Amíg a nyomatok száradnak, érdemes más programokat, kiállításokat megtekinteni.

14:00–22:00 A Villányi borvidék termelői kiemelt hangsúlyt fektetnek a magas színvonalú borelőállításra, a minőség pedig a kikericcsel ellátott palackban lakozik. Kóstolja meg Villány egyedülálló karakterét, minden cseppje élményt rejt magában.

18:00–19:00 Csontváry képekhez kapcsolódó meseterápiás foglalkozás, Horváth Annamária pszichológus, művészetterapeuta vezetésével

_________

20:00 Horvát költészet az Adriáról – Múzeumkerti séták Tillai Gábor muzeológussal
Találkozó a Zsolnay Múzeum (Káptalan u. 2.) előtt.

Villányi Borok Udvara
14:00–22:00
Vasarely udvar (Káptalan u. 3.)

A Villányi borvidék termelői kiemelt hangsúlyt fektetnek a magas színvonalú borelőállításra, a minőség pedig a kikericcsel ellátott palackban lakozik. Kóstolja meg Villány egyedülálló karakterét, minden cseppje élményt rejt magában.

Kiállítások
2019.05.09. - 2020.10.31.

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében.

Kiállítások
2020.07.04. - 2020.09.06.

Elhagyott illúziók

Elhagyott illúziók

A JPM Modern Magyar Képtárának sorozata kortárs pécsi és egykor Pécsett alkotó, vagy valamilyen szállal Pécshez kötődő képzőművészek alkotásait, illetve pécsi képzőművészeti magángyűjtemények anyagát mutatja be egy-egy kamara-kiállítás keretében.