2024

Március

Római kőtár

Janus Pannonus Múzeum Látogatóközpont
Pécs, Széchenyi tér 12.

A lapidárium, azaz kőtár szóval a modern muzeológia azokat a gyűjteményeket jelöli, amelyek egy-egy korszak, egy terület, település művészien megmunkált, faragott, feliratokkal, reliefekkel ellátott, illetve szoborrá formált, vagy vallási-temetkezési célokra használt kőtárgyait, kőből készült emlékeit gyűjtik össze és teszik – kiállítás formában – mindenki számára hozzáférhető élményforrássá.

A Janus Pannonius Múzeum római kőtára 1962-ben készült el a Széchenyi téri múzeumi épület udvarában, és pár éves szünet, valamint a védőépülete felújítása után 2023. decemberétől ismét látogatható. A gyűjtemény az egyesített városi és megyei múzeum faragott díszű és feliratos római kori kőanyagából, valamint a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház kőtárában őrzött antik darabokból állt össze.

A feliratos és faragott kövek elsőrendű történeti források, és az antikvitással kapcsolatos ismereteinket egészítik ki azokon a területeken, amelyekre nézve nem, vagy csak korlátozottan maradtak fenn az ókori történetírók híradásai. A nemzetközi érdeklődésre is számot tartó Széchenyi téri lapidárium elsősorban Pécsett és Baranya egyéb helyein előkerült félszáz kőemléke reprezentatív módon betekintést enged a Kr. u. 2–4. században élt elődeink életébe, gondolkodásába, tárgyi kultúrájába és hitvilágába.

Kiállítások
2023.08.18. - 2024.03.31.

Kincs, ami van!

Kincs, ami van!

A csaknem 24 kilogramm tömegű, 44 080 ezüstéremből álló kincset különleges módon, hat nagy tárlóban és néhány kisebb vitrinben egyenként mutatja be a tárlat.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.03.31.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.