2024

Június

Az évkönyvről


Információk

A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve már több mint egy teljes évszázados történetre tekinhet vissza. A folyóiratot elindító intézmény 1901-ben alakult meg Pécs-Baranyamegyei Múzeum Egyesület néven. Néhány évvel később, 1908-ban már kiadta első tudományos periodikáját „Pécs-Baranyamegyei Múzeum Egyesület” Értesítője címmel. A múzeumot fenntartó intézmény és ezzel együtt a folyóirat címe az évtizedek alatt egyaránt kisebb névváltoztatásokon ment keresztül. 1956-tól kezdve állandósult a Janus Pannonius Múzeum Évkönyve megnevezés, mely jól megragadja a folyóirat célját. Elsődlegesen a múzeumi szakemberek tudományos tevékenységének nyomán keletkező tanulmányokat gyűjti csokorba, illetve a régió történetével, múzeumi gyűjteményi állománnyal kapcsolatos kutatási eredményeket fogad be közlésre. Pécs-Baranya területén zajló múzeumi kutatások műhelyeként közreadja a történeti, a természettudományi, a néprajzi, a régészeti, a művészettörténeti és muzeológiai területéről származó kutatási eredményeket. Az utóbbi időszakban a közölt tanulmányok között megnövekedett a restaurátori és múzeumpedagógiai ihletettségű írások száma. 

A folyóirat évente egy alkalommal jelenik meg. Máshol még nem közölt tudományos igényű, módszertanilag megalapozott és elemző jellegű tanulmányokat publikál a múzeumban képviseltetett tudományágak területéről. A publikációs felhívásokat az év első felében teszi közzé, míg a megjelenés az őszi időszakra van időzítve.

A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve  az Open Access szemlélet jegyében működik, a folyóirat hasábjain megjelent közleményeket az interneten ingyenesen teszi hozzáférhetővé minden érdeklődő számára. Ezzel a múzeumi szakterületek és tudományos közösség tagjain túl szélesebb olvasóközönséget is megcélzva. 2023-tól a folyóiratban közölt tanulmányokat DOI (Digital Object Identifier) számmal-azonosítóval látjuk el.

 

A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve tudományos, minősített és lektorált folyóirat. Az MTA értékelései:

- X. Földtudományok Osztálya: A

- Művészettörténeti Tudományos Bizottság: A

- Régészeti Tudományos Bizottság: A

- Történettudományi Bizottság: A

- Néprajztudományi Bizottság: A

- Ókortörténeti Tudományos Bizottság: A

 

Kapcsolat

 

Janus Pannonius Múzeum

7621 Pécs, Káptalan u. 5.

Tel:  +36 72/514-040,

Mobil: +36 20/294-1535.

 

Fő kapcsolattartó:

Várdai Levente

Janus Pannonius Múzeum

történész muzeológus

 

Felelős kiadó

A Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

 

Támogatóink


 

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.