2024

Július

„Légy egy fűszálon a pici él...”

„Légy egy fűszálon a pici él...” Szemléletformáló és tehetséggondozó programok a JPM Természettudományi Osztályán

Varga Ágnes

Janus Pannonius Múzeum, Közművelődési és Múzeumpedagógiai Osztály

DOI: -

Kulcsszavak: múzeumpedagógia, környezeti nevelés, tábor, tehetséggondozás, felfedezéses tanulás, tudomány-kommunikáció

 

Absztrakt:

A Természettudományi Múzeumok fontos feladata a rendszeres, osztály-keretben zajló múzeumpedagógiai foglalkozások mellett a kiscsoportos tehetséggondozás is. A JPM Természettudományi Osztályán a gyűjteményi és terepi természetismereti tevékenységek iránt érdeklődő, rendszeresen visszatérő gyerekek köréből az évek során egyre inkább közösség formálódott, mely a szülők érdeklődése és segítő szándéka révén a felnőtteket is magába integrálta. A cikk az évente ismétlődő természetbúvár táborok céljait és tematikáját, valamint egy pályázati forrásból megvalósított tehetséggondozó műhely munkáját mutatja be. A múzeumi kiscsoportos szemléletformálásra is érvényes, hogy a felfedezéses tanulás módszereiből élményszerű és emlékezetes tanulás származik. Tudatosítani szeretnénk, hogy az ilyen témájú és módszerű projektekre sokkal nagyobb számban lenne szükség a nem formális oktatási helyszíneken, mivel a formális oktatás gátló tényezői erre egyelőre kevesebb lehetőséget nyújtanak. Így a nem formális helyszínek szervezettebb hálózatával talán hatékonyabb módon lehetne megvalósítani a természettudományos szakterületek korai pályaorientációját.

Letöltés

Hogyan kell idézni: Varga, Á. (2022): „Légy egy fűszálon a pici él...” Szemléletformáló és tehetséggondozó programok a JPM Természettudományi Osztályán. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve, 55, 291–308.

 

 

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.08.31.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.