2023

Március

Könyv a dualizmuskori Pécsről

Blog
2022.06.08.

Könyv a dualizmuskori Pécsről

Munkatársaink serényen dolgoznak a múzeumon kívül is, így nem csoda, hogy az utóbbi időben több általuk szerkesztett, illetve írt könyv jelent meg. A következő hetekben ezeket a figyelemre méltó köteteket mutatjuk be.

Újabb kötettel bővült a Pécs történetét bemutató nagymonográfia. A nyolcrészesre tervezett sorozat június 3-án megjelent kötete a dualizmus korába kalauzolja el az olvasót. A könyvet lapozva olvasmányos formában ismerkedhetünk meg a korszak polgármestereivel, feltárul előttünk a városigazgatás intézményrendszere, a máig legendás gyárak, nagyüzemek
létrejötte, fejlődése, az egyházi, felekezeti élet, valamint az épített környezet változásai. A város közoktatásának 1867-től 1918-ig tartó történetét kollégánk, Pásztor Andrea történész muzeológus foglalta össze.

A dualizmus kori Pécs egy teljesen más arcát mutatta a városnak, mint korunkban, emellett a korszak fontos politikai, társadalmi és gazdasági alapköveit fektették le, melyek még ma is befolyásolják a város működését. Olyan máig meghatározó építményeket emeltek az időben, mint a Városháza, a Nádor Szálló új tömbje, a Pécsi Nemzeti Színház vagy a Postapalota.

A könyv adatgazdag, az összefüggéseket, Pécs országon belüli, korabeli pozícióit is feltáró képet ígér az olvasóknak, mindazoknak, akik szeretik városunkat és érdeklődnek annak múltja iránt.

Erről tanúskodnak Pécs szülöttének, Magyarország volt köztársasági elnökének, Sólyom Lászlónak szavai is: „Ez a könyv az olvasók többségének – és hamarosan mindnek – szép és tanulságos történelmi munka, amelyhez lehet érzelmileg is viszonyulni, ahogy a középkori, a török vagy a barokk Pécshez is. A hatalmas forrásanyag, a képek közel hozzák a modern Pécs alapításának korát, s mindez a ráismerés örömét adhatja azoknak, akik ezeken az utcákon járnak…”

Mangold Anikó

Kiállítások
2022.12.08. - 2023.05.31.

Hantai és Pécs

Hantai és Pécs

Hantai Simon kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban

Kiállítások
2023.03.17. - 2023.06.25.

Op Arch – az op art művészet építészeti kapcsolódásai

Op Arch – az op art művészet építészeti kapcsolódásai

A Janus Pannonius Múzeum 2020-ban indította útjára azt a széles körű együttműködést, amely Op Art Akadémia néven négy egyetem hallgatóinak és tanárainak munkáját koordinálta.