2024

Június

Parajmos – Roma holokauszt – a JPM új állandó kiállítása

Hírek
2015.05.14.

Parajmos – Roma holokauszt – a JPM új állandó kiállítása

Május 13-án ünnepélyes keretek között megnyílt a Janus Pannonius Múzeum új, Parajmos – Roma holokauszt címet viselő állandó kiállítása a Vasváry-házban (Pécs, Király u 19.).

Május 13-án ünnepélyes keretek között megnyílt a Janus Pannonius Múzeum új, Parajmos – Roma holokauszt címet viselő állandó kiállítása a Vasváry-házban (Pécs, Király u 19.).
Pécs városa a holokauszt 70. évfordulójára emlékezve pályázatot nyújtott be a Miniszterelnökség Civil Alap – 2014 kiírására, hogy a tragédiára, s annak áldozataira méltóképpen emlékezhessen. A távlati pályázati célok között szerepelt a Nemzetiségi és Roma Kutatóközpont megalapítása is, amelyet a Janus Pannonius Múzeum működtetne.

2014-ben – immár a nyertes pályázat első eredményeként megvalósult a Lágerek népe – Névtelen romák holokausztja című konferencia a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, valamint Pécs városának támogatásával és a Janus Pannonius Múzeum közreműködésével. Még szintén 2014-ben megjelent a konferencián elhangzott előadásokból összeállított kötet Márfi Attila ny. főlevéltáros  szerkesztésében, német, angol és romani nyelvű összefoglalóval. A téma iránt érdeklődő olvasók által is hasznosnak, hiánypótlónak nevezett kötet szerzői (egyúttal a konferencia előadói) rangos szakemberek.

Ebbe a folyamatba illeszkedik a Janus Pannonius Múzeum új, Parajmos – Roma holokauszt címet viselő állandó kiállításának megnyitása. A tárlat látogatóját már az előtérbe lépve (a fali képmontázs, a fa deszkázat látványa) azonnal hatalmába kerítik az érzelmek, s a megdöbbenés ereje. Az első teremben (Az Élet terme) a cigányság életképein – fotókon, tárgyakon – keresztül ismerünk meg életeket, sorsokat, egy kihunyt világot. Az itt-ott bedeszkázott ablakokon még sok fény érkezik be, de az akkor még csak lappangó veszélyre a gumiként feszülő pókháló figyelmeztet.

A második terem (a Viszontagságok terme) már egyértelművé teszi: nincs menekvés.  A gumiháló egyre sűrűbb, szorítása vészjóslóan erőssé vált, az ablakok deszkaburkolata sűrűbb, a beszűrődő fény egyre kevesebb. A falakon és a monitoron a nácizmus és a zaklatások tárgyszerű, konkrét adataival, eseményeivel szembesülünk. Az utolsó, harmadik helyiség a megsemmisülés terme, a végállomás. Visszaemlékezők, túlélők nyilatkoznak a koncentrációs táborok világáról. Az életvonalat jelképező kelme megszakad, teljesen megfakult, kormos. A háló még tovább sűrűsödik, és „kiúszik” a térbe, a bedeszkázott ablakokon már semmi fény nem szűrődik be. Mindössze egyetlen villanykörte ad némi megvilágítást, ezáltal a figyelem a dokumentumfilmekre szegeződik.

A látogató ezek után a „zsákutca” végén találja magát, tehát csak ugyanarra tud csak kijutni, amelyen befelé haladt. Így újra az előtérbe, majd az épület másik szárnyába jut, ahol roma művészek festményeiből készült tárlatot tekinthet meg. Az alkotások szintén a roma holokauszt témáját járják körül.

A Parajmos – Roma holokauszt című tárlat a Miniszterelnökség Civil Alap – 2014 pályázati támogatásával, a Janus Pannonius Múzeum (Gál Éva osztályvezető és W. Müller Judit mb. igazgató) szakmai felügyeletével és irányításával jött létre. A pályázat megvalósításában Pécs MJV Önkormányzata és a Pécsi Városfejlesztési NZrt. munkatársai is részt vettek. A kiállítás látványtervezője Vasváry-Nádor Norbert DLA, illetve a HPM Design Kft. (ügyvezető: Papp Gábor) volt, utóbbi cég látta el a kivitelezés feladatait is.

A Parajmos – Roma holokauszt című kiállítás keddtől szombatig látogatható 10 és 16 óra között. Belépőjegyet felnőttek 600, a kedvezményekre jogosultak 300 forintért válthatnak. 

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.