2024

Március

Kiállítás a Zsolnay nővérek textil- és kerámiacsodáiból

Hírek
2018.02.13.

Kiállítás a Zsolnay nővérek textil- és kerámiacsodáiból

Mindig nyíló virágok címmel nyílik időszakos kiállítás a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Néprajzi Osztályán február 23-án 15 órakor.

PÉCSETT TALÁLHATÓ MAGYARORSZÁG MÁSODIK LEGNAGYOBB MÚZEUMI NÉPI TEXTILGYŰJTEMÉNYE

 

Mindig nyíló virágok címmel nyílik időszakos kiállítás a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Néprajzi Osztályán február 23-án 15 órakor. A kiállításon szereplő tárgyak Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia páratlan értéket képviselő néprajzi örökségének egy részét képezik.

 

A tárlat címe jelképezi a népművészet örök virágait, a főkötők hímzésén látható ornamentikus díszítést, amely évszázadok távlatából is legszebb virágaiban pompázik. Ugyanakkor vonatkozik azokra az asszonyokra is, akik mint női princípiumot viselték egykor e főkötőket. A népi kultúra a virágot a leány, a nő megfelelőjeként jeleníti meg, leggyakrabban rózsaként, violaként, tulipánként tűnik fel a népnyelvben és a nép által énekelt dalokban. Továbbá jelképesen „mindig nyíló virágokként” tekinthetünk a Zsolnay nővérekre is: Júlia és Teréz munkássága, művészete és hagyatéka ma is érték.

 

Zsolnay Teréz – az 1870-es években kezdődő – gyűjtéseinek köszönhetően mintegy 10.000 darab népi textil és 150 népi kerámia maradt ránk örökül, amelyek a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárják elénk. Ez az anyag a második világháborút követően, 1949 decemberében került Mattyasovszky-Zsolnay Margit kérésére (letétbe) a Pécsi Néprajzi Múzeumba – ennek köszönhetően Magyarország második legnagyobb múzeumi népi textilgyűjteménye jött létre. A múzeum úgynevezett „Zsolnay-gyűjteményének” egy részét képezik a kiállításunkon bemutatott főkötők, amelyek kivételességük, archaikus mivoltuk okán nehezen sorolhatók be a hagyományos néprajzi kategóriákba – s talán éppen ezért nem került sor azonosításukra, konzerválásukra, publikálásukra és bemutatásukra sem.

 

A Mindig nyíló virágok című kiállításon a látogató a textíliák mellett az ornamentikus díszítés motívumait hordozó csodaszép kerámiatárgyakban és festményekben is gyönyörködhet. A tárlat megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a népi tárgyak gyűjtésére inspirálta. A múzeum további célja, hogy e különleges tárgycsoport eredetét és használatát illető kutatás eddigi eredményeit ismertesse a nagyközönséggel. A kiállítás keddtől szombatig 10 és 16 óra között tekinthető meg a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) 2018. július 31-ig

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.

Kiállítások
2023.04.26. - 2024.03.31.

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából

A reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát pécsi szemszögből bemutató tárlat.