2024

Április

Ősbemutató a Csontváry Múzeumban (ELMARAD!)

Hírek
2019.06.29.

Ősbemutató a Csontváry Múzeumban (ELMARAD!)

Pozsgai Zsolt Színekbe rejtett szerelem címmel írt darabot – Pécs városa felkérésére – a festőművész halálának századik évfordulója alkalmából.

A PROGRAM TECHNIKAI OKOK MIATT ELMARAD!

Pozsgai Zsolt Színekbe rejtett szerelem
címmel írt darabot – Pécs városa felkérésére – a 
festőművész halálának századik évfordulója alkalmából. Az ősbemutató 2019. augusztus 14-én 21.00 órakor lesz, a Csontváry Múzeum udvarán, a szabadtéri előadást azonban augusztus 15-én, 16-án és 17-én is megtekintheti a közönség (szintén 21.00 órakor). A darab kiváló szórakozást ígér.

 

A pécsi születésű drámaíró, film- és színházi rendező Pozsgai Zsolt a város felkérésre írta a
drámát, mely a festőhöz hasonló módon abszurd, de emberi eszközökkel vezet végig Csontváry életén. A mű fő vonala egy alig pár éve feltárt kapcsolat: a korszak világhírű táncosnője, Isadora Duncan (1877–1927) és a festő közötti plátói szerelem. Több festményen is megtalálták a modern tánc első női képviselőjének alakját. Kevesen tudják, hogy a táncosnő budapesti fellépését örökíti meg az első magyar mozgókép. 1900-ban, ezen a fellépésen találkozott a két művész, aztán – s ez már az írói képzelet műve – sok évvel később, a festő halála előtti napokban a Pécsbányatelepi Kórházban.


Mi történt addig, hogy kerültek mindketten a mecseki kórházba, és még más sok érdekes kérdés felmerül a drámában, melynek bemutatója kiváló szórakozást ígér. A színészek ismert művészek, vagy a színpadról, vagy a televízió képernyőjéről. Dolmány Attila a Vígszínház művésze, számtalan szinkronszerepről is ismert. Legerszki Krisztina és Dózsa Zoltán az ország kedvencei a Jóban rosszban című sorozatból. Nagy Nati pedig Pozsgai Zsolt „Megszállottak” című filmjének női főszereplője, mely film számtalan fesztivált nyert meg a világ számos pontján.
A Csontváry Múzeum udvara pedig a játékhoz méltó hátteret biztosít.


Az előadásokra jegyet a Csontváry Múzeumban (Janus Pannonius u. 11., tel.: 30-313-8442) lehet vásárolni 2000 forintért a nyitva tartási időben (keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között).

 

A PROGRAM TECHNIKAI OKOK MIATT ELMARAD!

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.