2024

Április

Előkerült egy 1600 éves római kori lelet két hiányzó darabja Dunaszekcsőn

Hírek
2019.10.10.

Előkerült egy 1600 éves római kori lelet két hiányzó darabja Dunaszekcsőn

Három évvel ezelőtt egy dunaszekcsői ásatáson került elő egy 3-4. századi tégladarab, amelybe egykor két emberalakot ábrázoló rajzot véstek. Nemrég szintén a Várhegy újabb omlása következtében került felszínre az egykori tégla két újabb része.

Az első leletre még 2016-ban sikerült ráakadni a dunaszekcsői Várhegyen, csak kutatók számára (engedéllyel) megközelíthető, hatóságilag már korábban lezárt helyszínen. A Gábor Olivér és Stibrányi Máté régészek által vezetett georadaros kutatás során előkerült 3-4. századi tégladarab a Janus Pannonius Múzeum állandó Sopianae régészeti kiállításának része lett.

Az újabb fordulat 2019-ben következett be, amikor a helyszínen (egy újabb omlás következtében) Bíró Zsolt, a Dunaszekcsőért Alapítvány vezetője rálelt a tégla két újabb részére. Ezáltal a három, teljesen összeillő részletből két teljes emberalak rajzolódik ki. Gábor Olivér szerint a legvalószínűbb, hogy egy apát és fiát láthatunk a korabeli ábrázoláson. Mindketten övet viselnek ugyanis, ami a római korban a férfiakra volt jellemző. Annyi bizonyos, hogy az immár három megtalált részlet a teljes téglának csupán a fele lehet, ezért a jövőben újabb részek kerülhetnek elő.

Bár elsőre azt hihetnénk, a történetben különös szerep jut a szerencsének, a múzeum igazgatója, dr. Csornay Boldizsár úgy véli, manapság a kellő alaposságú dokumentáció, a korszerű kutatási eszközök és módszerek miatt egy-egy ilyen felfedezés sokkal nagyobb eséllyel előfordulhat, mint korábban. Például egy római korban széttört edény darabjai lehet, hogy annak idején nem egy szemetesgödörbe kerültek, de mivel a mai ásatások az egész egykori település területét érintik, ott a kutatások során könnyen felbukkanhat az edény újabb darabja.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.