2020

Április

Könyvbemutató Pécsett a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából

Hírek
2020.02.18.

Könyvbemutató Pécsett a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából

Előadás keretében mutatja be W. Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese új, "Kik elhervadtak Nagy Oroszországban" című könyvét február 21-én 17 órakor a Német Kör irodában (7621 Pécs, Rákóczi út 55.).

A szerző bemutatkozása:
,,Én is közülük való vagyok. Azok közé tartozom, akik megörökölték a nagyszülők, szülők „málenkij robotos” hagyatékát, akik öntudatlanul is hordozzák magukban a velük történt igazságtalanságokat. Azok közé tartozom, akiknek fájnak a felmenőiken esett sebek, akik akaratlanul is átérzik őseik és mások szenvedését. Elengedni nem tudom, és nem is akarom. Azok közé is tartozom, akik emlékezni és emlékeztetni akarnak, mert van mire, és van miért. A szovjet kényszermunkára hurcolások 75. évfordulója is alkalmat teremt a rájuk gondolásra."

Csak az tudja ezt, aki átélte!” – mondta egy túlélő asszony. Ezt az igazságot szem előtt tartva a "Kik elhervadtak nagy Oroszországban" című magyar és német nyelvű kiadvány anyaga a „málenkij robotot” túlélők, elsősorban asszonyok, illetve leszármazottaik visszaemlékezéseiből, a velük folytatott beszélgetések részleteiből áll össze egész történetté. Húsz túlélő látszólag egy története, mely a közel háromszázezer, köztük német nemzetisége miatt mintegy hatvanezer „málenkij robotra” hurcolt sorsát jelképezi.

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából megtartott pécsi bemutató helyszínén könyvvásárlásra is lesz lehetőség.

Kiállítások
2020.04.01. - 2020.11.30.

Planetary Folklore játék

Planetary Folklore játék

„Készítsd el a saját műalkotásodat!” Ezzel a felszólítással hirdette Victor Vasarely 1969-ben a Planetary Folklore elnevezésű játékát.

Kiállítások
2019.05.09. - 2020.06.15.

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében.