2024

Április

Stuttgartban látható az Idegen ég alatt kiállítás

Hírek
2020.03.04.

Stuttgartban látható az Idegen ég alatt kiállítás

Gerlingen után Stuttgartban is nagy érdeklődés mellett nyílt meg a Janus Pannonius Múzeum Idegen ég alatt – Oroszföldön meggyötörve című „málenkij robot” emlékkiállítása.

A stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 2020. február 27-én levetítették az Örök tél c. filmet, valamint a polgári lakosság szovjet kényszermunkára hurcolásának 75. évfordulójára emlékezve megnyitották a Janus Pannonius Múzeum Idegen ég alatt – Oroszföldön meggyötörve című kiállítását. A stuttgarti Magyar Kulturális Intézet harmadik éve szervez megemlékezéseket, rendezvényeket a 20. századi magyar történelem sorsfordító, és a nyilvánosság előtt kevésbé ismert eseményei kapcsán. Baden-Württembergben, ahol a német származásuk miatt kitelepített egykori honfitársaink és leszármazottaik a legnagyobb számban élnek, különös hangsúlyt kap e népcsoportot érintő tragikus eseményre emlékező és emlékeztető pécsi kiállítás bemutatása.

A „málenkij robot” emléknapon a német felirattal bemutatott Örök tél című film, valamint a pécsi Janus Pannonius Múzeum német nyelvű „Unter fremdem Himmel – Gemartert in Russland” kiállítása együtt, egymást kiegészítve emlékeztette a baden-württembergi
közönséget a tragikus eseményekre.

A stuttgarti rendezvényen a legmagasabb szinten képviseltette magát a Magyarországot Elhagyni Kényszerülő Németek Szövetsége (LDU). A gerlingeni bemutatkozás után megtisztelte a kiállítás-megnyitót és a filmbemutatót Joschi Ament, a szövetség elnöke, valamint Erich Gscheidle, a szervezet ügyvezető tartományi titkára is.

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.