2021

Április

Digitális barangolás a múzeumban 5.

Hírek
2020.03.22.

Digitális barangolás a múzeumban 5.

Különös megtiszteltetést jelentett a múzeumnak, amikor 2014-ben az egyik utolsó szamuráj unokája, Suzuki Kimiyoshi tartott kenjutsu bemutatót a Modern Magyar Képtárban a japán kiállításunk kísérőprogramjaként.

Az Iparművészeti Múzeum – Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum és a Janus Pannonius Múzeum 2013 tavaszán határozta el a kiállítás közös gondozását oly módon, hogy a budapesti bemutatót követően Pécsett is megtekinthető lesz 5 hónapon át a budapesti múzeum válogatott anyagából rendezett csodálatos tárlat, s a kapcsolódó kortárs magyar ékszerkiállítás. Az együttműködésnek köszönhetően jelenhetett meg társkiadásban a tudományos igényű, ugyanakkor reprezentatív kivitelű katalógus is.

A kiállítás 2013. november 30-ától Az eredeti 2014. május 4-ig lehetett megtekinten a JPM Modern Magyar Képtárban. A tárlathoz számos kísérőprogram – családi napok, előadások, bemutatók stb. – társult. Ezek között szintén különleges élményt jelentett a Szilágyi László filmtörténész által vezetett filmklub, amelyben a nézők ismert és kevéssé ismert japán alkotásokat tekinthettek meg.

Ez a felvétel 2014. március 5-én készült, amikor Akira Kuroszava Sanjuro című filmje előtt kenjutsu bemutatót tartott Suzuki Kimiyoshi. A Pécsváradon élő mester nagyapja, Makita Shigekatsu történetét Az utolsó szamuráj című film dolgozta fel.A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI