2020

Szeptember

Digitális barangolás a múzeumban 10.

Hírek
2020.03.27.

Digitális barangolás a múzeumban 10.

Nem mindennapi hírrel került be Pécs a hazai és nemzetközi sajtóba: a havi-hegyi templom bejárata előtt álló mandulafa első helyezést ért el az Európa Fája versenyen.

Mindez természetesen nem előzmények nélkül történt.

A Janus Pannonius Természettudományi Osztálya kezdeményezésére a pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen 4779 vokssal, több mint ezer szavazat előnnyel – első helyezést ért el 2018 októberében. Ezután képviselhette tehát hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen, ahol – a magyarországihoz hasonlóan igen erős mezőnyben – 45 132 szavazattal vívta ki magának a rangos Európai Év Fája címet.

Kétségtelen, hogy a JPM Természettudományi Osztályának munkatársai végig kitartó lelkesedéssel, energiáikat nem kímélve, fő munkájuk mellett koordinálták a hazai és a nemzetközi versenyt, azonban pedagógusok, diákok, szülők, óvodák, általános- és középiskolák, a helyi és az országos sajtó munkatársai, civil szervezetek és intézmények éppúgy segítették a diadalt, mint az országos hatókörű környezet- és természetvédelmi szervezetek.

Ilyen összefogással valósulhatott meg az a kisfilm is, amely a nemzetközi cím elnyerését célozta. Ebben olyan pécsi hírességek kampányoltak a mandulafa mellett, mint Beck Zoli énekes-zeneszerző, Dévényi Sándor építész, Dr. Jankovits László egyetemi tanár-irodalomtörténész, Köles Ferenc színész, Svastits Krisztián fotóművész.
 


A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2019.05.09. - 2020.10.31.

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében.

Kiállítások
2020.08.28. - 2020.11.28.

"Vigyázat, csalok!"

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye Rodolfo-vándorkiállítása.