2023

Szeptember

Digitális barangolás a múzeumban 10.

Hírek
2020.03.27.

Digitális barangolás a múzeumban 10.

Nem mindennapi hírrel került be Pécs a hazai és nemzetközi sajtóba: a havi-hegyi templom bejárata előtt álló mandulafa első helyezést ért el az Európa Fája versenyen.

Mindez természetesen nem előzmények nélkül történt.

A Janus Pannonius Természettudományi Osztálya kezdeményezésére a pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen 4779 vokssal, több mint ezer szavazat előnnyel – első helyezést ért el 2018 októberében. Ezután képviselhette tehát hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen, ahol – a magyarországihoz hasonlóan igen erős mezőnyben – 45 132 szavazattal vívta ki magának a rangos Európai Év Fája címet.

Kétségtelen, hogy a JPM Természettudományi Osztályának munkatársai végig kitartó lelkesedéssel, energiáikat nem kímélve, fő munkájuk mellett koordinálták a hazai és a nemzetközi versenyt, azonban pedagógusok, diákok, szülők, óvodák, általános- és középiskolák, a helyi és az országos sajtó munkatársai, civil szervezetek és intézmények éppúgy segítették a diadalt, mint az országos hatókörű környezet- és természetvédelmi szervezetek.

Ilyen összefogással valósulhatott meg az a kisfilm is, amely a nemzetközi cím elnyerését célozta. Ebben olyan pécsi hírességek kampányoltak a mandulafa mellett, mint Beck Zoli énekes-zeneszerző, Dévényi Sándor építész, Dr. Jankovits László egyetemi tanár-irodalomtörténész, Köles Ferenc színész, Svastits Krisztián fotóművész.
 


A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2023.09.01. - 2023.12.31.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.

Kiállítások
2022.06.09. - 2023.10.31.

A váci domonkos kripta kincsei

A váci domonkos kripta kincsei

A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.