2020

Október

Digitális barangolás a múzeumban 14.

Hírek
2020.03.31.

Digitális barangolás a múzeumban 14.

Hat évvel ezelőtt életünk igen hétköznapi, ám annál fontosabb terét állította középpontba a JPM Néprajzi Osztálya: a konyhát.

A tárlat olyan tükröt tartott a látogatók elé, amelyben mindennapi szokásaikat fedezhették fel újra egy más megvilágításban.  A különböző enteriőrök nemcsak térbeli, hanem időbeli kalandozást tettek lehetővé. 

Ahogy dr. Kuti Klára vezető kutató, a PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék egyetemi adjunktusa fogalmazott: "Az a konyha, amit a múzeumban megmutatunk, egyszerre jelkép és valóság: jelképe a döntésnek, töprengésnek, beszédnek, törődésnek; ugyanakkor valóság: valóságos tárgyak és a tárgyak elbeszélt története”.

A kiállítás az Egyén és közösség változó terekben… (K81120) című OTKA-kutatás keretében jött létre. A projekt kutatóhelye a PTE BTK Néprajz ― Kulturális Antropológia Tanszéke. Vezető kutató: Dr. Kuti Klára. A kiállítás alkotói: Jágity Fanni, Kőszegi Gábor, Kuti Klára.A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2020.08.28. - 2020.11.28.

"Vigyázat, csalok!"

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye Rodolfo-vándorkiállítása.

Kiállítások
2019.05.09. - 2020.10.31.

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében.