2023

Szeptember

Digitális barangolás a múzeumban 14.

Hírek
2020.03.31.

Digitális barangolás a múzeumban 14.

Hat évvel ezelőtt életünk igen hétköznapi, ám annál fontosabb terét állította középpontba a JPM Néprajzi Osztálya: a konyhát.

A tárlat olyan tükröt tartott a látogatók elé, amelyben mindennapi szokásaikat fedezhették fel újra egy más megvilágításban.  A különböző enteriőrök nemcsak térbeli, hanem időbeli kalandozást tettek lehetővé. 

Ahogy dr. Kuti Klára vezető kutató, a PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék egyetemi adjunktusa fogalmazott: "Az a konyha, amit a múzeumban megmutatunk, egyszerre jelkép és valóság: jelképe a döntésnek, töprengésnek, beszédnek, törődésnek; ugyanakkor valóság: valóságos tárgyak és a tárgyak elbeszélt története”.

A kiállítás az Egyén és közösség változó terekben… (K81120) című OTKA-kutatás keretében jött létre. A projekt kutatóhelye a PTE BTK Néprajz ― Kulturális Antropológia Tanszéke. Vezető kutató: Dr. Kuti Klára. A kiállítás alkotói: Jágity Fanni, Kőszegi Gábor, Kuti Klára.A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2023.08.08. - 2023.11.05.

Csontváry 170

Csontváry 170

Emlékkiállítás a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből

Kiállítások
2022.06.09. - 2023.10.31.

A váci domonkos kripta kincsei

A váci domonkos kripta kincsei

A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.