2024

Április

„MÉZÉDES SZÜLŐFALUM – Építsd meg mézeskalácsból” – felhívás

Hírek
2020.04.06.

„MÉZÉDES SZÜLŐFALUM – Építsd meg mézeskalácsból” – felhívás

Mézeskalácsból készíthetünk sváb típusú lakóházat? Miért ne? Egy pályázati felhívás most különös lökést adhat a kreatív fantáziának és az alkotókedvnek.

Íme, a Baranya megyei Német Önkormányzatok és Civil Szervezetek részére szóló FELHÍVÁS szövege: 

„MÉZÉDES SZÜLŐFALUM – Építsd meg mézeskalácsból” c. közösségi projektben való részvételre.

Várjuk azoknak a baranyai és tolnai települési német önkormányzatoknak és civil szervezeteknek a jelentkezését, akik vállalják, hogy mézeskalácsból elkészítik a lakókörnyezetükben épült jellegzetes sváb típusú egy vagy több lakóházát, gazdasági épületét, templomát, falusi közösségi építményeit ,- mint pl. malom, csárda, tűzoltószertár, szakrális kisépületek -, és azt (vagy azokat) a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának egyik kiállítótermében a pécsi nagyközönségnek az adventi időszakban bemutatják.

A mézestésztából az épületeket saját erőből*, átlagosan 1:60 méretarányban kell elkészíteni. Az épületeken jól felismerhetőek legyenek a népi építészet jellegzetes elemei. A főépületeket, jellegzetes melléképületet az udvarral együtt kérjük elkészíteni. A kompozíció természetes anyagokból készült kiegészítőket tartalmazhat. (pl fa, csuhé., gyapjú...stb). A kiállítási darabokhoz fel kell tüntetni a település nevét, az épület fontosabb adatait, valamint a készítők nevét. A kivitelezéshez a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya és a Falu-Város Egyesület szakemberei felkészítő tájékoztatást és szaktanácsadást nyújtanak, mind a tészta, mind az egyéb anyagok és technológiák használatában.

A „Mézédes Szülőfalum” c. kiállítás célja, hogy a német nemzetiséghez és a karácsonyi ünnepkörhöz erősen köthető hagyományos finomságból elkészített „adventi falu” felidézze egyrészt a készítők mesterségbeli tudását, másrészt a makettekkel a nagyközönségnek bemutassuk a német nemzetiségi építészet településekhez köthető emlékeit. A kiállítás anyagából a rendezvény végén – terveink szerint - kiadvány készül.

A „Mézédes Szülőfalum” kiállítás az adventi időszak kiemelt attrakciója lesz!

Jelentkezésüket az alábbi címen és határidővel tehetik meg:

Cím: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör), 7621 Pécs, Rákóczi út 55. Matkovits-Kretz Eleonóra
E-mail:
nemetkor@gmail.com.
Határidő: 2020. április 20.

Figyelem!
A projektben való részvétel a nemzetiségi önkormányzatoknak a Feladatalapú támogatásnál pontot ér, ha hoznak róla határozatot:
- A nemzetiségek kulturális autonómiájával összefüggő feladatok, benne: … a nemzetiségi közösségnek az adott településhez kötődő történelmi múltjával, kulturális, épített örökségének ápolásával kapcsolatos feladatok ellátása, (ehhez a határozathoz írhatjátok be a mézeskalács épület elkészítésének költségét )
- A nemzetiségi léttel összefüggő egyéb feladatok, benne: nemzetiségi civil szervezetekkel való együttműködés. (A projekt megvalósítására a Német Kör együttműködést köt a résztvevő települési német önkormányzattal!)

Egy szép példa:


Tipikus geresdlaki sváb ház…és ugyanez mézeskalácsból Geresdlak, Templom u.1.

A kiállítás szervezője a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör) és a Falu-Város Vidékfejlesztési Egyesület.
 
Reméljük, hogy felhívásunkra az Önök önkormányzata is jelentkezik, és együttműködésünkkel sikerül egy színvonalas és emlékezetes kiállításon bemutatnunk nemzetiségünk kedves épített emlékeit."

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.