2021

December

Digitális barangolás a múzeumban 21.

Hírek
2020.04.07.

Digitális barangolás a múzeumban 21.

Két hete elindult a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának önálló blogja. Már jó néhány érdekesség olvasható az új platformon, amelyen ezentúl már Pécs történetét is végigkövethetjük részenként, korszakonként.

S hogy miért indíottuk útjára a blogot? 

Ahogy a köszöntő szövegben megfogalmaztuk: 

"Régóta tervezzük, hogy egy blogban fotókkal, videókkal illusztrálva osztjuk meg gondolatainkat a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának gyűjteményeiről. Nemcsak a műtárgyakat tartjuk fontosnak és érdekesnek, hanem azokat a történeteket is, amelyeket egy-egy tárgy múltja, eredete után kutatva sikerült feltárnunk. A végső lökést a kényszerűség adta meg. A koronavírus miatt bezárt múzeumok most az interneten teszik hozzáférhetővé gyűjteményeiket. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozunk most mi is.

Célunk, hogy az eddig rejtett, kevesek által ismert történeteket röviden, olvasmányosan közzé tegyük, továbbá publikáljuk a már megjelent tanulmányainkat és azokat a kutatásainkat, amelyekről máshol még nem adtunk hírt.

Szeretnénk, ha ez a platform segítségünkre lenne gyűjteményeink gyarapításában, azaz új tárgyak, dokumentumok felkutatásában. Bátorítjuk Önöket, hogy a blogon keresztül is járuljanak hozzá a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának munkájához! Osszák meg velünk tudásukat, ismeretüket a blogban szereplő témákról, írják meg kommentben, ha felismerik pl. egy fénykép helyszínét, idejét, a rajta szereplőket! Bármilyen hozzászólást szívesen veszünk, hiszen minden apró részletnek jelentősége lehet a helytörténeti ismereteink bővítésében."

Íme, Pécs története sorozat első része a blogon:
https://helytortenet-jpm.blogspot.com/2020/04/a-torok-hodoltsag.html
______________________________________

A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2021.11.17. - 2022.03.01.

Jövőnk gyökerei

Jövőnk gyökerei

A kiállítás Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató előtt tiszteleg.