2024

Április

Digitális barangolás a múzeumban 22.

Hírek
2020.04.08.

Digitális barangolás a múzeumban 22.

Közeledvén a húsvéthoz ezúttal egy hímes tojást mutatunk be. De nem akármilyent! Ez a tojáslelet ugyanis egy avarkori sírból került elő, ahová ételmellékletként vagy mágikus tárgyként tették.

Két éve a hónap műtárgya volt:

Húsvét előtt, a hímes tojás történetéről szólva gyakran említik azt a díszes karcolt tojást, amit egy kiszombori avar temetőben Móra Ferenc talált 1928-ban. Azóta több hasonló hímes tojást tártak fel avar kori temetőkben! A tojásmelléklet gyakori az avar sírokban, különösen a késő avar korban.



A tojást ételmellékletként vagy mágikus tárgyként tették a sírba – a tojás az élet hordozója, a termékenységvarázslás, a bajelhárítás eszköze. Számba véve a Pécs-Kertváros avar temető tojás leleteit; 11 sírban, 1 nő, 2 férfi és 8 gyermek sírjában legalább 30 kisebb-nagyobb „egész” tojást és sok-sok töredéket találtunk magunk is, a fejnél, a kéznél, a könyöknél, a térdnél vagy a boka mellett, de csak egy esetben fordult elő, hogy a sírba helyezett tojást egy edénybe rejtették, ahogy a temető 134. sírjában találtuk.

Nagy Erzsébet
(fotó: Sinkó Anikó JPM)

A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.