2020

Augusztus

Digitális barangolás a múzeumban 22.

Hírek
2020.04.08.

Digitális barangolás a múzeumban 22.

Közeledvén a húsvéthoz ezúttal egy hímes tojást mutatunk be. De nem akármilyent! Ez a tojáslelet ugyanis egy avarkori sírból került elő, ahová ételmellékletként vagy mágikus tárgyként tették.

Két éve a hónap műtárgya volt:

Húsvét előtt, a hímes tojás történetéről szólva gyakran említik azt a díszes karcolt tojást, amit egy kiszombori avar temetőben Móra Ferenc talált 1928-ban. Azóta több hasonló hímes tojást tártak fel avar kori temetőkben! A tojásmelléklet gyakori az avar sírokban, különösen a késő avar korban.A tojást ételmellékletként vagy mágikus tárgyként tették a sírba – a tojás az élet hordozója, a termékenységvarázslás, a bajelhárítás eszköze. Számba véve a Pécs-Kertváros avar temető tojás leleteit; 11 sírban, 1 nő, 2 férfi és 8 gyermek sírjában legalább 30 kisebb-nagyobb „egész” tojást és sok-sok töredéket találtunk magunk is, a fejnél, a kéznél, a könyöknél, a térdnél vagy a boka mellett, de csak egy esetben fordult elő, hogy a sírba helyezett tojást egy edénybe rejtették, ahogy a temető 134. sírjában találtuk.

Nagy Erzsébet
(fotó: Sinkó Anikó JPM)

A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2020.07.04. - 2020.09.06.

Elhagyott illúziók

Elhagyott illúziók

A JPM Modern Magyar Képtárának sorozata kortárs pécsi és egykor Pécsett alkotó, vagy valamilyen szállal Pécshez kötődő képzőművészek alkotásait, illetve pécsi képzőművészeti magángyűjtemények anyagát mutatja be egy-egy kamara-kiállítás keretében.

Kiállítások
2019.05.09. - 2020.10.31.

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében.