2020

Október

Digitális barangolás a múzeumban 22.

Hírek
2020.04.08.

Digitális barangolás a múzeumban 22.

Közeledvén a húsvéthoz ezúttal egy hímes tojást mutatunk be. De nem akármilyent! Ez a tojáslelet ugyanis egy avarkori sírból került elő, ahová ételmellékletként vagy mágikus tárgyként tették.

Két éve a hónap műtárgya volt:

Húsvét előtt, a hímes tojás történetéről szólva gyakran említik azt a díszes karcolt tojást, amit egy kiszombori avar temetőben Móra Ferenc talált 1928-ban. Azóta több hasonló hímes tojást tártak fel avar kori temetőkben! A tojásmelléklet gyakori az avar sírokban, különösen a késő avar korban.A tojást ételmellékletként vagy mágikus tárgyként tették a sírba – a tojás az élet hordozója, a termékenységvarázslás, a bajelhárítás eszköze. Számba véve a Pécs-Kertváros avar temető tojás leleteit; 11 sírban, 1 nő, 2 férfi és 8 gyermek sírjában legalább 30 kisebb-nagyobb „egész” tojást és sok-sok töredéket találtunk magunk is, a fejnél, a kéznél, a könyöknél, a térdnél vagy a boka mellett, de csak egy esetben fordult elő, hogy a sírba helyezett tojást egy edénybe rejtették, ahogy a temető 134. sírjában találtuk.

Nagy Erzsébet
(fotó: Sinkó Anikó JPM)

A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2020.09.18. - 2021.03.15.

Bizarr vagy pazar?

Bizarr vagy pazar?

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményéből származó válogatás szemlélői hazai és külföldi fajokkal – lepkékkel, bogarakkal, egyenes- és hártyásszárnyúakkal –, valamint a házunk táján is megismert fajokkal ismerkedhetnek meg.

Kiállítások
2020.10.08. - 2021.03.28.

Gábor Jenő párizsi utazása (1926)

Gábor Jenő párizsi utazása (1926)

A kiállítás a művész párizsi utazásáról írt naplójára alapul, s így szöveg és kép, verbális és vizuális lehetséges teoretikus összefüggéseit villantja fel egy festő életművében.