2024

Július

Digitális barangolás a múzeumban 25.

Hírek
2020.04.14.

Digitális barangolás a múzeumban 25.

„A Természet ízei” – e címet viseli a Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztályának vándorkiállítása, amely 2013-tól járta az országot. Jelenleg már nem kölcsönözhető, de most elkészült a tárlat digitális bemutatója.

Az ehető vadnövények, vadgyümölcsök, gyökerek, levelek, gumók régi, népi használatát bemutató kiállítás 6 évig, hat helyszínre jutott el, mindenhová kicsit felújítva, felfrissítve vándorolt, és mindenhol kissé egyedivé is vált, hiszen a kiállítás kamrájának bútorait, eszközeit mindig a kiállítók adták hozzá a tárlathoz. Pécsen a JPM Néprajzi Osztály gyűjteményének különleges népi bútorai egészítették ki. Kárászon egy gyönyörűen felújított parasztház fogadta a tárlatot, Ópusztaszeren a Nemzeti Történelmi Emlékhelyen a Puszta Háza állította ki, Tihanyban a Levendulaház Látogatóközpont, Kaposváron a Fekete István Látogatóközpont, ahol Rippl-Rónai Múzeum néprajzi gyűjteményének, konyhához és a növények feldolgozásához kapcsolódó használati tárgyai társultak a tárlat alapanyagához. A Börzsönyben, a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban gyönyörű régi tárgyakkal, régi bútorokkal együtt volt látható a gondos gazdasszony elképzelt, régi, vadgyümölcsökkel és sok más vadnövényes készítménnyel teli kamrája.


A hazai erdeinkben, rétjeinken, mocsarainkban fellelhető ehető, vadon termő növényekről és gombákról, azok egykori és mai használatáról készült kiállításban kiderült mi is a böngyöle, bubojicska, csunyagyökér; hogy őseink sok tápláléknövényt gyűjtöttek a régi mocsárvilágból; és hogy sokféle vadgyümölcsökből készült ecet, pálinka, bor, szörp, lekvár. Sok növényi levél, hajtás és virág volt táplálék-, fűszer, tartósító- vagy tejoltószer, de még kávé, tea vagy dohány is készült belőlük.


Elkészült a tárlat digitális bemutatója is:A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.08.31.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2024.07.05. - 2024.10.31.

Négy pécsi festőművész

Négy pécsi festőművész

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából az Auschwitzban mártírhalált halt négy pécsi festőművész: Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit műveiből látható kiállítás a képtárban.