2020

Október

Digitális barangolás a múzeumban 25.

Hírek
2020.04.14.

Digitális barangolás a múzeumban 25.

„A Természet ízei” – e címet viseli a Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztályának vándorkiállítása, amely 2013-tól járta az országot. Jelenleg már nem kölcsönözhető, de most elkészült a tárlat digitális bemutatója.

Az ehető vadnövények, vadgyümölcsök, gyökerek, levelek, gumók régi, népi használatát bemutató kiállítás 6 évig, hat helyszínre jutott el, mindenhová kicsit felújítva, felfrissítve vándorolt, és mindenhol kissé egyedivé is vált, hiszen a kiállítás kamrájának bútorait, eszközeit mindig a kiállítók adták hozzá a tárlathoz. Pécsen a JPM Néprajzi Osztály gyűjteményének különleges népi bútorai egészítették ki. Kárászon egy gyönyörűen felújított parasztház fogadta a tárlatot, Ópusztaszeren a Nemzeti Történelmi Emlékhelyen a Puszta Háza állította ki, Tihanyban a Levendulaház Látogatóközpont, Kaposváron a Fekete István Látogatóközpont, ahol Rippl-Rónai Múzeum néprajzi gyűjteményének, konyhához és a növények feldolgozásához kapcsolódó használati tárgyai társultak a tárlat alapanyagához. A Börzsönyben, a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban gyönyörű régi tárgyakkal, régi bútorokkal együtt volt látható a gondos gazdasszony elképzelt, régi, vadgyümölcsökkel és sok más vadnövényes készítménnyel teli kamrája.


A hazai erdeinkben, rétjeinken, mocsarainkban fellelhető ehető, vadon termő növényekről és gombákról, azok egykori és mai használatáról készült kiállításban kiderült mi is a böngyöle, bubojicska, csunyagyökér; hogy őseink sok tápláléknövényt gyűjtöttek a régi mocsárvilágból; és hogy sokféle vadgyümölcsökből készült ecet, pálinka, bor, szörp, lekvár. Sok növényi levél, hajtás és virág volt táplálék-, fűszer, tartósító- vagy tejoltószer, de még kávé, tea vagy dohány is készült belőlük.


Elkészült a tárlat digitális bemutatója is:A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2020.08.28. - 2020.11.28.

"Vigyázat, csalok!"

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye Rodolfo-vándorkiállítása.

Kiállítások
2019.05.09. - 2020.10.31.

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

Az első falvak - Az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon

A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében.