2024

Április

Digitális barangolás a múzeumban 27.

Hírek
2020.04.16.

Digitális barangolás a múzeumban 27.

Videoarchívumunk nagy részét saját eseményeink rögzített felvételei teszik ki. Ezek közül kiemelkedőek azok az alkalmak, amikor egy-egy neves kortárs művészt, alkotót sikerült rávenni egy közönségtalálkozóra.

A Modern Magyar Képtár nemcsak állandó kiállítása miatt lehet vonzó a kulturális idegenforgalom számára, hanem több mint 12 000 darabból álló gyűjteménye a művészeti ismeretterjesztés, a helyi, többszintű művészeti- és művészettörténeti képzés nélkülözhetetlen bázisa.

Éppen ezért indította el „Kortárs képzőművészet kortárs gyerekeknek” címmel a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztálya új sorozatát a pécsi Modern Magyar Képtár állandó kiállításának 2012-es újranyitása alkalmából. Az eseménysorozat különlegessége az volt, hogy a pécsi (erre a célra külön kiválasztott iskolák speciális tagozataiból – média, képzőművészet és szobrászat – érkező) középiskolás csoportok a pécsi kötődésű kortárs művészekkel személyesen is találkozhattak.

A múzeumlátogatást iskolai foglakozás előzte meg, amelyet a programra jelentkező pedagógus tartott meg a saját intézményében. A múzeumpedagógusok által összeállított foglalkoztató csomag alapján a diákok a tanár segítségével összeállították, meghatároztak azt az 5-5 kérdést a megadott témakörökben, amelyet majd a múzeumi látogatás során a kortárs művésznek – portréinterjúként – feltesznek.

S hogyan zajlott a Médiaműhely? "A múzeumi program a meghívott művész bemutatásával és tárlatvezetésével indult, elsősorban saját alkotásáról beszélgetett a gyerekekkel. Ezután a »riportertanoncok« portréinterjút készítettek a művészekkel – ezt is két videokamera-állásból vettük fel. A felkészüléshez a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék Projektnapok a Janus Pannonius Múzeum kiállításaiban és a Művészettörténeti Osztály közösen állított össze segédanyagokat és kész kérdéscsoportokat – ugyanakkor az iskolai felkészítő órán összeállított, saját kérdésekkel is készülniük kellett." – eleveníti fel a "protokollt" a Janus Pannonius Múzeum 2015-ös Évkönyvében Kárpáti Kata, a „Kortárs képzőművészet kortárs gyerekeknek” ötletgazda-szervezője, a JPM múzeumpedagógusa, aki jelenleg a JPM Közművelődési és Múzeumpedagógiai Osztály vezetője.
 
A Médiaműhely után következett az Élő Művész – Élő Művészet rész, amelyben az alkalmi múzeumpedagógiai alkotóműhely a kiállító művész saját alkotásának előzetesen javasolt múzeumpedagógiai feldolgozása szerint zajlott. (A közös alkotáshoz előre egyeztetették az anyag- és eszközigényeket.)  

A középiskolások jelentős hétköznapi leterheltsége, órabeosztása jelentősen megnehezíti a komplex, hosszabb időtartamú múzeumi órákon való részvételt. Ahogy Kárpáti Kata fogalmaz: "Ez a kísérleti programsorozat a tanáraik támogató jelenlétével lehetővé tette, hogy megismerjük a diákok érdeklődésének irányait, határait. A pécsi kötődési művészekkel való ismerkedés során reméljük felismerték, hogy a korukkal releváns alkotások mi módon kapcsolódnak saját életükhöz, városukhoz."

A Digitális barangolás sorozatban több ilyen találkozást felelevenítünk. Elsőként Bencsik István (1931-2016) Kossuth-díjas magyar szobrászművész kerül sorra, aki saját alkotásainak inspirációjáról, életéről, műveinek visszhangjairól is mesélt az érdeklődő középiskolásoknak a Modern Magyar Képtárban

Bencsik István köztéri szobrai Pécsett: 

Szőlő u. 64. Fenyves Szálló: Fekvő nő (Napozó) 1963 mészkő 1964
Boszorkány u. 2. Pollack Mihály Műszaki Főiskola: Kód 4 db szobor beremendi szürke mészkőből, M: 150 cm 1974
Pintérkert, arborétum: A siklósi szimpozion állandó kiállítása. Gyöngy    beremendi szürke mészkő, M: 150 cm. 1973 
Püspöki kripta: Jézus feltámadása oltár [Rétfalvi Sándorral]   kő és bronz 1982
Széchenyi tér 2. Arany Sas patika, díszkút bronz és kő  1984-1986
Kossuth L. u. (ma: Király utca) 11.  OTP Fióküzlet: Díszkút  márvány, M: 180 cm  1987
Rákóczi út 39/c Szikra Nyomda ügyfélszolgálati iroda: Láng siklósi sárga márvány M: 160 cm 1988
József A. u – Rét u. sarok parkjában Pénelopé márvány  1992
Aradi Vértanúk útja Schweidel József mellszobra márvány, M: 80 cm 1996
Jókai tér Szobor a Millenniumi Emléktérhez dalmáciai mészkő, M: 240 cm 2001



A Kortárs képzőművészet kortárs gyerekeknek című sorozatban szereplő műve címe: SOROZAT 6/2 I. (HAS) (JPM Ltsz.: 82.301)

A Modern Magyar Képtárban megtartott múzeumpedagógiai foglalkozáson készült videó(k). Bencsik István saját műveiről mesél:



A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.