2021

Január

Digitális barangolás a múzeumban 46.

Hírek
2020.05.13.

Digitális barangolás a múzeumban 46.

Mindig öröm és megtiszteltetés számunkra, ha egy-egy kiállításunkat más bel- vagy külföldi helyszínen újra megtekinthetik a látogatók. Így történt ez a Mindig nyíló virágok című tárlat esetében is, amely 2019-ben Hévízre, majd Keszthelyre "vándorolt".

A tárlatot először 2018-ban csodálhatta meg a közönség a JPM Néprajzi Osztályán.

A cím egyaránt jelképezte a népművészet örök virágait, valamint a főkötők hímzésén látható ornamentikus díszítést. Ugyanakkor vonatkozott azokra az asszonyokra is, akik mint női princípiumot viselték egykor e főkötőket. A népi kultúra a virágot a leány, a nő megfelelőjeként jeleníti meg, leggyakrabban rózsaként, violaként, tulipánként tűnik fel a népnyelvben és a nép által énekelt dalokban. Továbbá jelképesen „mindig nyíló virágokként” tekinthetünk a Zsolnay nővérekre is: Júlia és Teréz munkássága, művészete és hagyatéka ma is érték.

Zsolnay Teréz – az 1870-es években kezdődő – gyűjtéseinek köszönhetően mintegy 10.000 darab népi textil és 150 népi kerámia maradt ránk örökül, amelyek a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárják elénk. Ez az anyag a második világháborút követően, 1949 decemberében került Mattyasovszky-Zsolnay Margit kérésére (letétbe) a pécsi Néprajzi Múzeumba – ennek köszönhetően Magyarország második legnagyobb múzeumi népi textilgyűjteménye jött létre.

A TV Keszthely összeállítása a kiállításról: 


Hévíz, Belvárosi Múzeum (2019. április)


Keszthely, Balatoni Múzeum (2019. június)

A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2020.10.08. - 2021.03.28.

Gábor Jenő párizsi utazása (1926)

Gábor Jenő párizsi utazása (1926)

A kiállítás a művész párizsi utazásáról írt naplójára alapul, s így szöveg és kép, verbális és vizuális lehetséges teoretikus összefüggéseit villantja fel egy festő életművében.

Kiállítások
2020.09.18. - 2021.03.15.

Bizarr vagy pazar?

Bizarr vagy pazar?

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményéből származó válogatás szemlélői hazai és külföldi fajokkal – lepkékkel, bogarakkal, egyenes- és hártyásszárnyúakkal –, valamint a házunk táján is megismert fajokkal ismerkedhetnek meg.