2024

Április

Digitális barangolás a múzeumban 46.

Hírek
2020.05.13.

Digitális barangolás a múzeumban 46.

Mindig öröm és megtiszteltetés számunkra, ha egy-egy kiállításunkat más bel- vagy külföldi helyszínen újra megtekinthetik a látogatók. Így történt ez a Mindig nyíló virágok című tárlat esetében is, amely 2019-ben Hévízre, majd Keszthelyre "vándorolt".

A tárlatot először 2018-ban csodálhatta meg a közönség a JPM Néprajzi Osztályán.

A cím egyaránt jelképezte a népművészet örök virágait, valamint a főkötők hímzésén látható ornamentikus díszítést. Ugyanakkor vonatkozott azokra az asszonyokra is, akik mint női princípiumot viselték egykor e főkötőket. A népi kultúra a virágot a leány, a nő megfelelőjeként jeleníti meg, leggyakrabban rózsaként, violaként, tulipánként tűnik fel a népnyelvben és a nép által énekelt dalokban. Továbbá jelképesen „mindig nyíló virágokként” tekinthetünk a Zsolnay nővérekre is: Júlia és Teréz munkássága, művészete és hagyatéka ma is érték.

Zsolnay Teréz – az 1870-es években kezdődő – gyűjtéseinek köszönhetően mintegy 10.000 darab népi textil és 150 népi kerámia maradt ránk örökül, amelyek a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárják elénk. Ez az anyag a második világháborút követően, 1949 decemberében került Mattyasovszky-Zsolnay Margit kérésére (letétbe) a pécsi Néprajzi Múzeumba – ennek köszönhetően Magyarország második legnagyobb múzeumi népi textilgyűjteménye jött létre.

A TV Keszthely összeállítása a kiállításról: 


Hévíz, Belvárosi Múzeum (2019. április)


Keszthely, Balatoni Múzeum (2019. június)

A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.