2024

Április

Digitális barangolás a múzeumban 48.

Hírek
2020.05.18.

Digitális barangolás a múzeumban 48.

Mennyibe került a két világháború között egy irón? Egy ívrét írógéppapír? Vagy egy átírókönyv? Egy korabeli, grafikai szempontból is igényes kivitelű, gazdagon illusztrált árjegyzék segít az eligazodásban.

A 19. század első felében alapított neves vállalkozás, a Posner Grafikai Műintézet és Üzleti Könyvek Gyára RT. a fővárosban működött. Széles skálát képviselő választékuk felölelte az üzleti könyvektől a papírárukon keresztül sokféle író- és rajzszereket és irodai eszközöket is. A cég által forgalmazott termékek között felfedezhetjük a Richter, Pelikan, Hardtmuth Kohinorr, Faber Castell, Staedtler, Solingen márkaneveket is, amelyek napjainkban is ismerősen csengenek. A szép kivitelű árjegyzék dombornyomású borítójával, rajzokkal illusztrált lapjaival bepillantást enged a két világháború közötti időszak tárgyi világába, elődeink életmódjába. 




A DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZAT RÉSZEI

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.