2024

Július

Digitális barangolás a múzeumban 57.

Hírek
2020.06.02.

Digitális barangolás a múzeumban 57.

Idén tavasszal mindent átírtak a koronavírus elleni intézkedések, így a piaci élményeinktől részben vagy teljesen megfosztva a csodaszép virágkínálatban sem gyönyörködhettünk. Dénes Andrea tanulmánya ezt a hiányt pótolja, fotókkal, érdekes információkkal.

DÉNES ANDREA: Vadvirágok nyomában a pécsi piacon

Piacon árusított vadnövényként mi másra is gondolhatnánk elsőként, mint a medvehagymára. Sokan kínálják, és sokan igénylik is, de a pécsi piacon ennél sokkal több, napjainkban is nagyjából 80 vadnövényfaj fordul meg virágdíszként, vadzöldségként vagy vadgyümölcsként árusítva. A korábbi idők kínálata még ezt is meghaladta, akár 130 erdei-mezei növény gyümölcsét vagy virágát is megvásárolhatták a pécsiek, legalábbis a régi feljegyzések ennyit említenek. A digitális múzeumi kalandozás során ismét kis etnobotanika vagyis a régi és mai vadnövény-használat lesz a téma a piaci árusítások tükrében. Az idén az áprilisi és a májusi színes, piaci virágkínálatban úgysem lehetett részünk, így rövid képes beszámolóval is készültünk a korábbi évekből.


80 éve Horvát Adolf Olivér is összesítette a piaci vadvirágokat

A vadvirágok nagyvárosi árusításának kezdetét nagyjából az I. világháború utáni nehéz időszakra teszik a megfigyelők. Elsősorban kora tavaszi fajokat árultak, amelyek a sötét és hideg városi tél után, a tavasz első jeleiként kedveltek voltak, és így szerény jövedelmet jelentettek az árusoknak. A XX. század elejének neves, hazai botanikusai több nagyvárosban is számba vették az utcákon, piacokon árusított vadvirágokat. Pénzes Antal 1926-ban talán elsőként a világon a budapesti piacok vadvirágairól írt. A pécsi piac vadvirágairól – 61 vadon gyűjtött faj árusítását lejegyezve – Horvát Adolf Olivér pécsi botanikus közöl 1940-ben egy tanulmányt a Búvár című magazinban. Pécs neves botanikusa „évszakonként kötötte csokorba” a virágokat. 

                                                          Horvát Adolf Olivér Búvár cikkének részlete 1940-ből

A botanikusok és a természetvédők kezdetben még kevéssé, aztán egyre inkább aggódtak a vadnövények tömeges gyűjtése miatt, a vadvirágok iránti kereslet ugyanis, különösen a termesztett fajok előtt megjelenő, kora tavasziaké egyre nőtt, így egyre többen foglalkoztak vadvirág-kereskedelemmel. Több fajt éppen a további természeti kár megakadályozása érdekében az első ilyen magyar törvényben, 1982-ben védetté is nyilvánítottak.


Az útszéli zsázsa biedermeier csokrokban is jól mutat

A mai pécsi piacon már nem árulnak ritkaságokat és védett növényeket, de a leleményes virágárusok és virágkötők, sok gyakori vadnövényt kötnek csokorba, és néhány érdekes vad- és gyomzöldség, vadgyümölcs is a pultokra kerül. Gyakori faj a csokrokban az útszéli zsázsa, a szagos müge, a farkas kutyatej, az illatos ibolya és a mezei és ligeti zsálya. Húsvétkor a kecskefűz barkája, karácsony táján pedig a sárga és a fehér fagyöngy elmaradhatatlan, de a seprőzanót zöld hajtásait is többen „zsurlóként” kínálják. Apró, temetőbe szánt csokrokként a galagonya és csipkebogyó is ott piroslik az őszi pultokon. Horvát Adolf idejében még több, ma már védett faj is csokorba került, mint a bíboros kosbor, árvalányhajak vagy gyapjúsások.

                                                                Útszéli zsázsa, farkaskutyatej csokrokban


Az illatos erdei szamócát éjjel kettőkor kezdték szedni

A táplálékként kínált vadgyümölcsök közül a régi piacokon ilyenkor május vége táján az erdei szamóca volt elmaradhatatlan az asztalokról. Egykori beszámolók szerint az asszonyok éjjel kettőkor indultak az erdei vágásokba, és délután 3-4 óráig is szedték, hogy másnap vihessék eladni a piacokra. Ma már ez a finomság legfeljebb csak apró, illatos csokrokban jelenik meg egy-egy árusnál. Régen az erdei szeder is jól eladható termék volt, napjainkban a vadgyümölcsök közül, ha jó termés van, gyakran kapható húsos som, erdei szeder, kökény, galagonya, csipkebogyó is.


Az erdei szamócát régen a piacokon is árulták


Néprajzi interjú cédulája az erdei szamóca gyűjtéséről a JPM Néprajzi Osztályának adattárából


….akik a füves leveskét szeretik, elkészíthessék

A leggyakoribb erdei vadzöldség kétség kívül a medvehagyma Pécsen, de van, aki vadsnidlinget, vad fokhagymát (érdes vagy bajuszos hagymát, kígyóhagymát) is árul, és salátaboglárka, csalán, tyúkhúr, pitypang is kapható néha. Erdei-mezei termékek egykor jóval többet szerepeltek a kínálatban az ország más városaiban is. A katonapetrezselyem (Glechoma hederacea) piaci árusításáról igen régóta tudhatunk, hiszen „Pesthnen a füves asszonyok eleget árulnak tavasszal, hogy akik a füves levecskét (leveskét) szeretik, elkészíthessék” - írja ezt Veszelszki Antal 1798-ban.  A főtt sulyomtermés árusítására még ma is sokan emlékeznek Baranyában. A ma már védett növény piaci kínálatáról van talán a legkorábbról, az 1700-as évek elejéről feljegyzés Debrecenből.

                                                                            Ehető gyomzöldségek árusítása

Baranya megye erdőkben gazdag tájai sok vadgyümölcsöt és gombát kínálnak a gyűjtésre fogékonyaknak. Aki árusítana is, az csak engedéllyel gyűjthet és árusíthat.

Galagonyatermés apró csokrokba kötve


Kökénytermés és húsos som árusítása


Irodalom

Dénes A. 2017: Vadnövények gyűjtögetése és piaci árusítása Baranya megyében egykor és ma. Etnobotanikai áttekintés és napjaink gyakorlata. JPM Évkönyv 54: 47-104.
LINK

Dénes A. 2018: Wild Plants for sale in the markets of Pécs then and now (Baranya, Hungary) Acta Ethnographica Hungarica 62(2): 339-372. 
LINK

Borítókép: Biedermeier csokrok vadvirágokkal

Fotók: Dénes Andrea
____________________

A JPM DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZATÁNAK KORÁBBI RÉSZEI

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.10.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.08.31.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.