2021

Július

Digitális barangolás a múzeumban 59.

Hírek
2020.06.05.

Digitális barangolás a múzeumban 59.

Ikonikussá, jelképpé, hivatkozási alappá, népszerű találkozási hellyé vált Hunyadi lovasszobra a pécsi Széchenyi téren. 2014-ben "a ló" azonban "konkurenciát" kapott egy 13 méter magas Sforza-ló képében.

A helyszínek számát, s a kiállítási terület nagyságát tekintve a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo-tárlatnak adott otthont Pécs 2014-ben, ugyanis a korábbi magyarországi és más európai városokban együtt a két kiállítás és a Széchenyi téren felállított, figyelemfelkeltő Sforza-ló még nem szerepelt.

A reneszánsz zseni lenyűgöző találmányai alapján készült, pontos, korhű modellek, rajzok, kéziratok, valamint a modern kor multimédiás eszközei segítségével ismerhettük meg az alkotásokat létrehozó elmét.

Az elmúlt évtizedekben számos kiállítást rendeztek, amelyek Leonardót mint feltalálót mutatták be, elsősorban a maga korában szenzációsnak számító találmányain keresztül. Az ilyen tárlatok összeállítása azonban nélkülözte azt a szempontot, hogy a reneszánsz polihisztor munkássága mennyiben járult hozzá a tudományok, a technika, a művészetek és általánosságban a kultúra fejlődéséhez.

A Pécsett 2014-ben megrendezett kiállítás egyaránt bemutatta a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt és a repülést, az anatómiát tanulmányozó tudóst.

A Széchenyi téren elhelyezett szobor, a Leonardo által megálmodott Kolosszus mása 8,5 méter magas, ezt a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezte. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból (a kiegyensúlyozás végett) körülbelül 8000 liter vizet tettek.

Az alábbi timelapse videó a szobor építésének állít emléket:
 


A JPM DIGITÁLIS BARANGOLÁS SOROZATÁNAK KORÁBBI RÉSZEI

Kiállítások
2020.11.04. - 2021.09.30.

Variációk a Színes városhoz

Variációk a Színes városhoz

Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon (1967–1972)

Kiállítások
2021.06.01. - 2021.09.30.

Lány és ládája

Lány és ládája

A Lány és ládája című kiállításon 19. századi menyasszonyi ládákat és azok szimbólumait ismerhetjük meg.