2020

Július

Milyen lehetett egy római kori bronz szűrőkészlet?

Hírek
2020.06.17.

Milyen lehetett egy római kori bronz szűrőkészlet?

Ismét ókori különlegesség került elő a föld alól egy közelmúltban végzett mentő feltárás keretében.

A két nyeles edényből, és a beleillő, szintén nyeles szűrőből álló bronz szűrőkészlethez hasonló római kori leletegyüttest még nem sikerült találni Baranyában.

2020 tavaszán Hegedüs Gábor, a Janus Pannonius Múzeum szerződéses munkatársa Pécs térségében fontos régészeti lelőhelyre bukkant: A régészek számára eddig ismeretlen lelőhelyet az őskortól a középkorig terjedő időszakban lakták, a római korban temetőnek is használták.


A műszeres lelőhely-felderítés során előkerült egy olyan értékes, római kori bronz fémlelet, amelyet a múzeum munkatársai mentő feltárás keretében hoztak napvilágra. A bronz szűrőkészlet két nyeles edényből, és a beleillő, szintén nyeles szűrőből állt. Baranya megyéből eddig nem került elő ilyen, teljes szűrőkészlet, mely a borfogyasztás elengedhetetlen kelléke volt: a fűszerekkel, mézzel, egyéb anyagokkal (só, gyanta, mészpor) kezelt bort a vegyítő-edényből a nyeles edénnyel a szűrőn keresztül merték át, hogy a bor fogyasztását ne akadályozzák a benne úszkáló fűszerek, üledékek.

A mentő feltárásban Kovaliczky Gergely régész vezetése mellett Hegedüs Gábor és Máté Tamás, a múzeum munkatársai vettek részt. A Janus Pannonius Múzeum a jövőben további kutatásokat tervez azon a területen, ahol a jelentős leletegyüttes előkerült.

Kiállítások
2020.04.01. - 2020.11.30.

Planetary Folklore játék

Planetary Folklore játék

„Készítsd el a saját műalkotásodat!” Ezzel a felszólítással hirdette Victor Vasarely 1969-ben a Planetary Folklore elnevezésű játékát.