2021

Május

Csontváry festményével köszöntjük a Magyar Kultúra Napját

Hírek
2021.01.22.

Csontváry festményével köszöntjük a Magyar Kultúra Napját

Harminckét éve, 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

Sajnos ebben az esztendőben a jelenlegi helyzetben (a járványügyi korlátozások következtében zárva tartó kiállítások miatt) nincs lehetőség a múzeumban rendezvények megtartására, ezért most csak jelképesen, Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus című művével köszöntjük az ünnepet.

Németh Lajos művészettörténész (1929–1991) így ír a képről: "Elvont világ ez, ahol semmi sem történik, minden csak létezik. Csakugyan, Van Gogh ciprusképeivel vagy Csontváry nagy Tátra-vásznával ellentétben – ahol a szüntelen levés és pusztulás drámája zajlik, tehát az időbeli elem dominál – a Magányos cédruson a létszerű nyugalom uralkodik. Akár a tömeg-, akár a színstruktúráját analizáljuk is a képnek, szembeötlő a plasztikai elemek egymást egyensúlyozása. A törzs ugyan a jobb oldali képmezőny aranymetszési tengelyében magasodik, a bal oldali mező azonban elég hangsúlyos ahhoz, hogy kiegyenlítse a tengely jobbra tolódásából fakadó feszültséget., hiszen az egész fa bal felé irányul, ott élik életüket a hangsúlyozott rajzú ágak, oda irányítják a tekintet mozgását az agresszív ágcsonkok. A törzs felfele sodrását pedig ellensúlyozza a tányérformává lapított korona."

Kiállítások
2020.11.25. - 2021.05.31.

Malenkij robot - 75

Malenkij robot - 75

Az Országgyűlés 41/2012. (V. 25.) OGY határozata értelmében november 25. a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emléknapja.

Kiállítások
2020.09.18. - 2021.05.30.

Bizarr vagy pazar?

Bizarr vagy pazar?

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményéből származó válogatás szemlélői hazai és külföldi fajokkal – lepkékkel, bogarakkal, egyenes- és hártyásszárnyúakkal –, valamint a házunk táján is megismert fajokkal ismerkedhetnek meg.