2024

Március

Szelek szárnyán, szirmok hátán

Hírek
2021.03.10.

Szelek szárnyán, szirmok hátán

Virtuális kamarakiállítás Ötvös Károly rovarfotóiból

Az Egyesült Államokban 2006-os drámai méhpusztulás és annak későbbi következményei pl.: csökkent vagy gyengébb minőségű növényi terméseredmények hívták fel először a figyelmet a virágok megporzását végző rovarok nem elhanyagolható munkájára.

Azóta hazánkban is többször tapasztalt rovarpusztulás indította el 2018-ban egy javasolt természetvédelmi jelesnap, a Beporzók Napja – március 10. – bevezetését. A kezdeményezők/szervezők ösztönzésére e napon országszerte rendeznek valamilyen rovarokkal és a virágmegporzással kapcsolatos eseményt (beporzok.hu). A Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztálya ezzel a megporzókat bemutató virtuális fotókiállítással szeretne csatlakozni e jeles eseményhez.




S egy KVÍZJÁTÉK, amely a fenti slideshow alapján megoldható! JÁTÉKRA FEL! :)
 

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.04.07.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.