2024

Március

Idén is

Hírek
2021.04.22.

Idén is "zöldül" a JPM

Múzeumunk ebben az esztendőben is csatlakozik a Zöld Héthez (Green Week)! A Föld Napja alkalmából gyűjteményünk három különleges darabját mutatjuk be.

Pompás virágbogár (Protaetia speciosissima)

A ganéjtúró-félék (Scarabaeidae) családjába tartozó faj. A többi virágbogár-fajtól elkülöníthető mintázat nélküli ragyogó zöld színe alapján. Magyarország erdeiben ugyan elterjedt, de ritkábban találkozhatunk vele, mivel a kifejlett egyedek meleg napokon inkább a lombkorona magasságban röpködnek táplálékot keresve. Kifejlett egyedei már csak nedveket szívogatnak, de nem a virágok nektárját, hanem a fák sérülésiből szivárgó nedveket. Az ilyen sérülések körül gyakran más rovarfajokkal együtt is előfordulhatnak, ezek úgy gyülekeznek a szivárgó nedvek körül, mint a sivatagi állatok víz körül. Lárvái öreg fák odvaiban felhalmozódott nedves korhadékban fejlődnek ki. Hazánkban védett eszmei értéke 5000 Ft.

Felhasznált irodalom: Merkel Ottó (2003). Bogarak. Budapest, Kossuth kiadó. Újhelyi Péter (sorozat szerkesztő) Élővilág Könytár: pp. 41-42.

Fülcsigák (Haliotidae)

Színpompás héjjú puhatestű állatok. Vastag falú házuk lapos fülkagylóra emlékeztető alakja inkább a kagylóra hasonlít, mint a csigaházra, de ovális kanyarulatukat, szabálytalan spirális bordák díszítik. Ezen a tágas utolsó kanyarulaton lyuksor található ezen keresztül áramlik be a víz illetve távoznak a csigaszervezetéből az anyagcseretermékek. A ház külső színe a változó, de belül pompás színezetű gyöngyházréteggel fedett, emiatt ékszereket is készítenek belőlük. A csiga puhatestét pedig fogyasztják. A képen látható csigaház Singer István gyűjteményéből származik, a gyűjteményt 90 éves korában a JPM Természettudományi Osztálynak ajándékozta. Valószínűleg kaliforniai partok mentén a sziklás tengerfenéken élő zöld kaliforniai fülcsiga (Haliotis fulgens) faj.

Felhasznált irodalom: Peter Dance (1994): Csigák és kagylók. Budapest: pp. 30.; Alex Arthur (1990): Csigák. Park Kiadó. Szemtanú sorozat: pp. 48.

Malachit (CuOH) 2 CO 3

Vendel Mária és Koch Sándor a drágakövek közé sorolja ezt az ásványt. Magyarországon több helyen is előfordul a Mecsek-hegységben Erdősmecske és a Kozári vadászház melletti kőfejtőben található. A képen látható példány is innen került a gyűjteményünkbe. Jellegzetesen mályvazöld színű innen kapta a nevét is (mályva latinul Malva), számos színárnyalatban fordul elő a világoszöldtől a szinte feketéig. Finom rostos kristályai inkább csak bevonatokat képeznek, nagyobb tömör darabokban nagyon ritka. A középurali bányákban tártak fel 15-20 kg-os tömböket, de előfordultak 1-2 tonnás darabjai is. Jól faragható és fényesíthető, ezért használták díszítésre is a szentpétervári cári téli palotában egy egész termet malachittal díszítettek. Egyébként kisebb darabjait gömbölyűre formálva és felfűzve nyakláncként használták.

Felhasznált irodalom: Dudichné Vendel Mária és Koch Sándor (1935): A drágakövek. Budapest, pp. 333-336.; Koch Sándor (1966): Magyarország ásványai. Akadémiai kiadó: pp. 35., 333.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.

Kiállítások
2023.04.26. - 2024.03.31.

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából

Hűséggel és bátorsággal – időszaki kiállítás a Petőfi emlékév alkalmából

A reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát pécsi szemszögből bemutató tárlat.