2021

Május

Felújítanak, megóvnak, megőriznek…

Hírek
2021.04.28.

Felújítanak, megóvnak, megőriznek…

Rendkívül fontos és szerteágazó feladatokat lát el a JPM Restaurátor Osztálya a járványidőszak miatti korlátozások (zárva tartás) alatt is.

A kiállításrendezési, állagmegóvási, állományvédelmi feladatok mellett a munka nemcsak a műhelyben, hanem más, nyilvános helyszíneken is zajlik.

Amikor a restaurátor szót halljuk, elsősorban olyan szakemberek jutnak eszünkbe, akik régi, sok száz éves festményeket, használati tárgyakat mentenek meg az elpusztulástól, s hosszabbítják meg azok élettartamát. Ez teljesen igaz, viszont komoly szakértelmet igénylő, sokrétű feladatuk ellátásakor számos körülményhez kell igazodniuk.

A JPM Restaurátor Osztályának munkatársai (hasonlóan a múzeum többi szakmai osztályához) folyamatosan dolgoznak a járványügyi korlátozások idején is. A hatfős osztályban 4 restaurátor, 1 kiállításrendező, valamint 1 múzeumi fotós dolgozik.

Az elmúlt időszakban számos eredmény született a műtárgyvédelem és megőrzés területén. Többször hírt adtunk arról, hogy a Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonból (Pécs, Megye utca 22.) a Modern Magyar Képtár kiállításába került négy nagyméretű zománckép: az osztály ezek bontásában, tisztításában és konzerválásában is részt vett, emellett a gyűjteményben több festményt és díszkeretet restauráltak. Megtörtént továbbá a Képző- és Iparművészeti Osztály nagyméretű vázlatrajzainak fotózása, felmérése, valamint a Lantos-kiállításban 14 grafika tisztítása, fertőtlenítése is.


II. József reprezentatív portréjához tartozó díszkeret restaurálása (a fotón Vajda Tamás restaurátor munka közben)

A munka nemcsak a „színfalak mögött”, hanem nyilvános helyszíneken is zajlik. A Restaurátor Osztály gondoskodott a pécsi Munkácsy utca és a Fürdő utca sarkán álló, egykor patikaként működő épület (Munkácsy u. 4.) homlokzatát díszítő Zsolnay épületkerámiák szakszerű bontásáról múzeumi elhelyezéséről. Továbbá a restaurátor szakemberek a Szerecsen Patika Kiállítás (Apáca u. 1.) kirakatában látható patikamérleget is tisztították, konzerválták.

Külön említést érdemel a fotóműhely is, ahol a tárgyi anyag tételes fotózása, digitalizálása, valamint a múzeumi munkálatok, események fotó- és videó dokumentációja, valamint technikai előkészítése történik. A Restaurátor Osztály legfontosabb céljai között a műhelyfejlesztés és eszközbeszerzés áll, az ezekhez szükséges anyagiakat pályázati forrásból igyekeznek előteremteni.

Kiállítások
2020.11.04. - 2021.09.30.

Variációk a Színes városhoz

Variációk a Színes városhoz

Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon (1967–1972)

Kiállítások
2020.09.18. - 2021.05.30.

Bizarr vagy pazar?

Bizarr vagy pazar?

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményéből származó válogatás szemlélői hazai és külföldi fajokkal – lepkékkel, bogarakkal, egyenes- és hártyásszárnyúakkal –, valamint a házunk táján is megismert fajokkal ismerkedhetnek meg.