2024

Március

A pécsi Városháza Kék szalonjába került II. József portréja

Hírek
2021.05.03.

A pécsi Városháza Kék szalonjába került II. József portréja

Restaurálás után a pécsi Városháza Kék szalonnak nevezett tárgyalótermébe került Mária Teréziát ábrázoló festménye mellé II. József portréja. Mindkét festmény szakszerű felújítása múzeumi szakemberek érdeme.

Mária Terézia (1740–1780) portréja abból az alkalomból került Pécsre, hogy a város elnyerte a Szabad Királyi Rangot 1780. január 21-én. Ez azt jelentette, hogy megszűnt a város püspöki joghatósága, valamint a mindenkori püspök főispánsága is. Mária Terézia valamint fia, az 1765-től német-római császár és magyar királyként anyja mellett társuralkodó II. József arcképét Michael Alexander Bachmayer (1720 k. – 1786 után) bécsi mester készítette, aki 1779-ben oltárképeket is festett a domonkosok pécsi temploma számára.

A két portré 1950-ig a városháza tanácstermének falán függött, majd eltávolították onnan azokat. A festmények 1952-ben a Janus Pannonius Múzeumba kerültek. Elsőként – dr. Nagy Gábor orvos ezredes, hadtörténész, radiológus kezdeményezésére – Mária Terézia portréjának restaurálása történt meg, így a műalkotás 2013-ban ünnepélyes keretek között újra a Városháza tanácstermének falára került. A szakszerű felújítás Czakó Ferenc, a Janus Pannonius Múzeum főrestaurátorának érdeme volt.



2021. május 2-án II. József portréja is a Kék szalonba, a pécsi Városháza Kék szalonnak nevezett tárgyalótermébe került Mária Teréziát ábrázoló festménye mellé. Az értékes, de már rossz állapotban lévő festmény felújításának fáradságos munkáját és a költségek jelentős részét is Vajda Tamás, a Janus Pannonius Múzeum restaurátora vállalta magára.

A műtárgy ünnepélyes átadásán Péterffy Attila, Pécs polgármestere mellett Bognár Szilvia, a város kultúráért felelős alpolgármestere, Vajda Tamás festményrestaurátor (JPM), dr. Nagy Gábor pécsi orvos ezredes-hadtörténész, valamint Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti osztályának vezetője vett részt.

Kiállítások
2023.08.18. - 2024.03.31.

Kincs, ami van!

Kincs, ami van!

A csaknem 24 kilogramm tömegű, 44 080 ezüstéremből álló kincset különleges módon, hat nagy tárlóban és néhány kisebb vitrinben egyenként mutatja be a tárlat.

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.