2021

Július

Új, op art-kinetikus térplasztika épül a Vasarely Múzeum udvarán

Hírek
2021.06.24.

Új, op art-kinetikus térplasztika épül a Vasarely Múzeum udvarán

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építészhallgatói a Janus Pannonius Múzeum Képző-és Iparművészeti Osztályának felkérésére kültéri installációt építenek a Vasarely Múzeum előkertjében.

A 13 pályamű közül Kustor Karolina és Gazdag Gábor hallgatók tervét választotta ki a múzeumi szakemberekből és a hallgatók tanáraiból (Sztranyák Gergely DLA, Zilahi Péter DLA) álló zsűri. A színesre festett lécekből készült térplasztika az op art és a kinetikus művészet eszköztárát alkalmazza: a téglatest formájú tartókerethez rögzített, egymást keresztező lécekből kialakított térkonstrukció a szemlélő nézőpontjától függően folyton változó, izgalmas forma-tér- és színhatásokat mutat. Az alkotók elképzelése szerint az installáció célja, hogy a nézőt aktív részvételre serkentse: a térillúzió és a varázslatos színhatás csak a szemlélő mozgásával fedi fel magát. 

Kiállítások
2021.06.01. - 2021.09.30.

Lány és ládája

Lány és ládája

A Lány és ládája című kiállításon 19. századi menyasszonyi ládákat és azok szimbólumait ismerhetjük meg.

Kiállítások
2020.10.08. - 2021.09.30.

Gábor Jenő párizsi utazása (1926)

Gábor Jenő párizsi utazása (1926)

A kiállítás a művész párizsi utazásáról írt naplójára alapul, s így szöveg és kép, verbális és vizuális lehetséges teoretikus összefüggéseit villantja fel egy festő életművében.