2021

Szeptember

Természetpedagógus hallgatók képzése múzeumban és terepen

Hírek
2021.08.31.

Természetpedagógus hallgatók képzése múzeumban és terepen

A JPM Természettudományi Osztálya immár harmadik alkalommal működik közre a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara természetpedagógia szakos hallgatóinak képzésében.

A háromféléves képzés folyamán a jelenleg átépítés miatt szünetelő természettudományi kiállítás múzeumpedagógia tevékenységének módszertani érdekességeiről, népszerű foglalkozásairól, valamint a tehetségfejlesztő programokról és táborokról hallottak előadásokat a hallgatók élőben és (a pandémiás korlátozások idején) online verzióban is. 

A muzeológusoknak és velük együttműködő kutatóknak köszönhetően a zoológia, botanika és geológia gyerekek számára is közvetíthető alapismereteivel is ismerkedhettek, múzeumban és terepen egyaránt. Múzeumpedagógus vezetésével kipróbálhatták a Bányászati Kiállítás és a Szerecsen Patika kiállítás természettudományos tanyagot nem formális módszerekkel kiegészítő játékait és foglalkozásait, és ahogyan a tömbösített órák időkerete megengedte, az óvodások, iskolások számára vezetett terepi környezeti nevelési foglalkozásokból is kaptak ízelítőt. 

A Természettudományi Osztály oktatásban közreműködő szakembereinek beszámolója szerint az egyetemi hallgatók - akárcsak korábbi célcsoportjuk, a rendszeresen ide látogató óvodás és iskoláscsoportok - aktívak és érdeklődők voltak. A Természetpedagógia szakot választó hallgatók is jól átlátják, hogy a jelenkori, globális környezeti és egészségügyi problémák hosszútávú megoldása a jövő generáció természettudományos képzésén és igen nagy mértékben az iskolán kívüli, nem formális oktatásán múlik. A képzésen oktatók tehát remélik, hogy a pécsi múzeum a hallgatókat és gyerekeket minél előbb új, környezet- és természetvédelmet is előtérbe helyező állandó kiállítással várhatja. Ennek megvalósításához azonban célzott támogatások és pályázati források szükségesek, mivel egy korszerű, az új generációk igényeinek megfelelő természettudományos kiállítás létrehozása költségigényes beruházás.

Kiállítások
2021.06.01. - 2021.09.30.

Lány és ládája

Lány és ládája

A Lány és ládája című kiállításon 19. századi menyasszonyi ládákat és azok szimbólumait ismerhetjük meg.

Kiállítások
2020.11.04. - 2021.09.30.

Variációk a Színes városhoz

Variációk a Színes városhoz

Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon (1967–1972)