2024

Április

Természetpedagógus hallgatók képzése múzeumban és terepen

Hírek
2021.08.31.

Természetpedagógus hallgatók képzése múzeumban és terepen

A JPM Természettudományi Osztálya immár harmadik alkalommal működik közre a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara természetpedagógia szakos hallgatóinak képzésében.

A háromféléves képzés folyamán a jelenleg átépítés miatt szünetelő természettudományi kiállítás múzeumpedagógia tevékenységének módszertani érdekességeiről, népszerű foglalkozásairól, valamint a tehetségfejlesztő programokról és táborokról hallottak előadásokat a hallgatók élőben és (a pandémiás korlátozások idején) online verzióban is. 

A muzeológusoknak és velük együttműködő kutatóknak köszönhetően a zoológia, botanika és geológia gyerekek számára is közvetíthető alapismereteivel is ismerkedhettek, múzeumban és terepen egyaránt. Múzeumpedagógus vezetésével kipróbálhatták a Bányászati Kiállítás és a Szerecsen Patika kiállítás természettudományos tanyagot nem formális módszerekkel kiegészítő játékait és foglalkozásait, és ahogyan a tömbösített órák időkerete megengedte, az óvodások, iskolások számára vezetett terepi környezeti nevelési foglalkozásokból is kaptak ízelítőt. 

A Természettudományi Osztály oktatásban közreműködő szakembereinek beszámolója szerint az egyetemi hallgatók - akárcsak korábbi célcsoportjuk, a rendszeresen ide látogató óvodás és iskoláscsoportok - aktívak és érdeklődők voltak. A Természetpedagógia szakot választó hallgatók is jól átlátják, hogy a jelenkori, globális környezeti és egészségügyi problémák hosszútávú megoldása a jövő generáció természettudományos képzésén és igen nagy mértékben az iskolán kívüli, nem formális oktatásán múlik. A képzésen oktatók tehát remélik, hogy a pécsi múzeum a hallgatókat és gyerekeket minél előbb új, környezet- és természetvédelmet is előtérbe helyező állandó kiállítással várhatja. Ennek megvalósításához azonban célzott támogatások és pályázati források szükségesek, mivel egy korszerű, az új generációk igényeinek megfelelő természettudományos kiállítás létrehozása költségigényes beruházás.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.