2024

Március

Több mint tanszék! – kiállítás a 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére

Hírek
2021.10.04.

Több mint tanszék! – kiállítás a 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére

Éppen 30 éve, az 1991–92-es tanévben indult meg a Pécsi Tudományegyetemen a néprajz szakos oktatás. Az évfordulóról tudományos konferenciával, kiállítással és egész napos programmal emlékeznek meg.

A „Pécsi néprajz 30” című konferencia (2021. október 8., 11:30; PAB Székház, Pécs, Jurisics Miklós u. 44.) reflexió arra, hogy a tanszék megalakulása óta az „anyagi kultúra” kutatását, a folklorisztikát és a kulturális antropológiát a néprajztudományon belül azonos súllyal jeleníti meg. Mindhárom tudományterület reprezentálható a tanszék egy-egy korábbi, jelentős hazai vagy nemzetközi pályázatával, amelyekre e konferencia kínál visszatekintési lehetőséget. A tudományos fórumon a kutatások egyik korábbi vezetője, egy abban részvevő oktató és az ennek a projektnek köszönhetően a szakmában helyet talált hallgató előadása hangzik el.

A KONFERENCIA RÉSZLETES PROGRAMJA

Október 9-én, szombaton 16:00 órakor nyílik meg a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) az a kiállítás, amelyen a tanszéken végzett, és azóta a képzőművészetben karriert befutott hallgatók (Agócs Írisz grafikus, illusztrátor, Csille Márta nemezművész, Gebauer Hanga fotográfus, Koczián Zoltán fotográfus, Varga Judit restaurátor) művei tekinthetők meg a 30 éves pécsi néprajz szakos oktatás tiszteletére.

A megnyitót 18:00 órakor koncert követi a Reggeliben (Pécs, Király u. 23–25.), ahol egykori tanszéki hallgatók lépnek fel (Csajkás Júlia és a Rokokó Rosé /etno- indie rock/, Hajba Gergő, dr. Daydreamer PhD. /ambient/, Kurucz Réka /népdalénekes/, Nemes-Horváth Orsolya /operaénekes/). A találkozó közös informális beszélgetéssel zárul.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.04.07.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.