2024

Április

Őszi szüneti témanapok (október 25-26.)

Hírek
2021.11.08.

Őszi szüneti témanapok (október 25-26.)

Vidám, napsütéses napokat tölthetett a Janus Pannonius Múzeumban az a 14 érdeklődő gyermek, aki részt vett az őszi szünetben megrendezett témanapokon.

Az első napon az épülethomlokzati díszítések adták a foglalkozások témáját. Majdán Mira régész, múzeumpedagógus néhány fotó segítségével bemutatta a gyerekeknek a különböző korszakok jellegzetes épülethomlokzati díszítéseit. Ezután a résztvevőknek három csapatban meg kellett alkotniuk egy frízhez hasonló élőképet.

Az élőképek után Vadvári Katalin múzeumpedagógus segítségével egyénileg is mindenki elkészíthetett egy fríz részletet. Agyagból készült a mini dombormű negatívja, majd gipszből kiöntötték a pozitív formát. Az alkotás után következett a mozgalmas „Frízvadászat”, azaz egy városi kincskereső séta. Ennek során a gyerekek játékosan ismerkedhettek néhány műemléképülettel Pécs belvárosában. A kincskeresés három csapatban zajlott. A csapatkapitányok régészhallgatók voltak, akik lelkesen segítették a témanapok lebonyolítását. Fotók, térkép és a csapatkapitányok segítségével kellett megtalálni épületeket és a 12 elrejtett kártyát.


A végső állomás a Modern Magyar Képtár Zománc kiállítása volt (Variációk a Színes városhoz - Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon (1967–1972), ahol a csapatok megismerhették a pécsi DÉDÁSZ épületéről származó Lantos Ferenc által tervezett zománcfríz egy részletét. A gyerekek a kiállításból ihletet merítve, geometrikus nyomda segítségével alkottak mintázatokat.

A második nap reggel Gábor Olivér régész nagyszerű és szórakoztató vezetésével túra indult az Éger-völgyből indulva a vaskori sáncokon keresztül a Pálos kolostorhoz és a Zsongorkőhöz. A Pálos kolostornál megpihentünk és mindenki megsüthette ebédre, amit magával hozott. A visszaút során még egy foci is belefért az időbe az Éger-tetőn.

A témanapok szervezői köszönik az önkéntes segítséget Vass Fanni, Mocsári Mária és Nemes Pernilla régészhallgatóknak.

(fotók:  Vadvári Katalin és Vass Fanni)

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.

Kiállítások
2023.08.18. - 2024.05.31.

Kincs, ami van!

Kincs, ami van!

A csaknem 24 kilogramm tömegű, 44 080 ezüstéremből álló kincset különleges módon, hat nagy tárlóban és néhány kisebb vitrinben egyenként mutatja be a tárlat.