2021

December

Őszi szüneti témanapok (október 25-26.)

Hírek
2021.11.08.

Őszi szüneti témanapok (október 25-26.)

Vidám, napsütéses napokat tölthetett a Janus Pannonius Múzeumban az a 14 érdeklődő gyermek, aki részt vett az őszi szünetben megrendezett témanapokon.

Az első napon az épülethomlokzati díszítések adták a foglalkozások témáját. Majdán Mira régész, múzeumpedagógus néhány fotó segítségével bemutatta a gyerekeknek a különböző korszakok jellegzetes épülethomlokzati díszítéseit. Ezután a résztvevőknek három csapatban meg kellett alkotniuk egy frízhez hasonló élőképet.

Az élőképek után Vadvári Katalin múzeumpedagógus segítségével egyénileg is mindenki elkészíthetett egy fríz részletet. Agyagból készült a mini dombormű negatívja, majd gipszből kiöntötték a pozitív formát. Az alkotás után következett a mozgalmas „Frízvadászat”, azaz egy városi kincskereső séta. Ennek során a gyerekek játékosan ismerkedhettek néhány műemléképülettel Pécs belvárosában. A kincskeresés három csapatban zajlott. A csapatkapitányok régészhallgatók voltak, akik lelkesen segítették a témanapok lebonyolítását. Fotók, térkép és a csapatkapitányok segítségével kellett megtalálni épületeket és a 12 elrejtett kártyát.


A végső állomás a Modern Magyar Képtár Zománc kiállítása volt (Variációk a Színes városhoz - Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon (1967–1972), ahol a csapatok megismerhették a pécsi DÉDÁSZ épületéről származó Lantos Ferenc által tervezett zománcfríz egy részletét. A gyerekek a kiállításból ihletet merítve, geometrikus nyomda segítségével alkottak mintázatokat.

A második nap reggel Gábor Olivér régész nagyszerű és szórakoztató vezetésével túra indult az Éger-völgyből indulva a vaskori sáncokon keresztül a Pálos kolostorhoz és a Zsongorkőhöz. A Pálos kolostornál megpihentünk és mindenki megsüthette ebédre, amit magával hozott. A visszaút során még egy foci is belefért az időbe az Éger-tetőn.

A témanapok szervezői köszönik az önkéntes segítséget Vass Fanni, Mocsári Mária és Nemes Pernilla régészhallgatóknak.

(fotók:  Vadvári Katalin és Vass Fanni)

Kiállítások
2021.11.12. - 2022.01.30.

Intim topográfiák

Intim topográfiák

A pécsi kötődésű, Párizsban élő festőművész, Stein Anna (1936) 1960-as években, a francia fővárosban készült festményeinek kamarakiállítása.