2024

Április

Tárlatvezetés a november 25-i emléknapon a múzeumban

Hírek
2021.11.16.

Tárlatvezetés a november 25-i emléknapon a múzeumban

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztálya tárlatvezetést tart a Vasváry-ház „Málenkij robot emlékkiállításban (Pécs, Király u. 19.) 2021. november 25-én.

1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt érkezett haza a Szovjetunióból, hírmondóként a mintegy egymillió magyar közül, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy „málenkij robotosként” többéves kényszermunkára a Szovjetunióba hurcoltak, illetve akiket a második világháborút követően politikai okokból a GULÁG rabtelepeire száműztek. Az Ő emlékük előtti tisztelgés jeleként 2012 májusában Magyarország Országgyűlése november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította.

A Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztálya ezen a napon, november 25-én 10.00 órától tárlatvezetéssel emlékezik azokra, akiket a kis munka, azaz a „málenkij robot” ürügyével gyűjtöttek össze, és legtöbbször az ukrajnai Donyec-medence (Donbasz) iparvidékére, az Urálba vagy a Kaukázusba vittek, ahol bányákban, gyárakban, kolhozokban, vasútvonalakon és különböző nagyméretű építkezéseken dolgoztatták őket. Az elhurcoltak mintegy harmada ott, távol a hazájától vesztette életét. Megölte őket a kegyetlen orosz tél, a borzalmas élet- és munkakörülmények, a járványok, az éhezés és a megalázó bánásmód. Áldozatai lettek az embertelen szovjet-kommunista rendszernek – ahogyan a Szovjetunió közel harmincmillió polgára is.

A mintegy 250 000-300 000 „málenkij robotra” hurcolt civil személy, az ártatlan fiatal lányok, asszonyok, legények, családanyák és családapák „csak” egy részét tették ki a deportált magyar polgári lakosságnak. A másik, kisebb rész a politikai elítéltek soraiból került ki. Az ő sorsuk, ha lehet, még rosszabb volt. A még távolibb Kelet-Szibériába vitték őket, ahol még reménytelenebb körülmények között, sokkal több évet kellett eltölteniük a kényszermunkatáborokban. Száműzetésük helye oly távoli volt, s büntetésük oly hosszúnak ígérkezett, hogy alig akadt közöttük, aki valóban hitte, hogy egyszer még visszakerül hazájába.

Emlékezzünk együtt a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokra és kényszermunkásokra!

Kérjük a tisztelt érdeklődőket, hogy előzetesen regisztráljanak a wmuller.judit@jpm.hu címre! A tárlatvezetés a múzeumi belépőjegy megváltása után ingyenes.

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.