2024

Március

Római kori sírok kerültek elő a Felsőmalom utcában

Hírek
2022.03.30.

Római kori sírok kerültek elő a Felsőmalom utcában

Különleges leletek kerültek elő Pécsett, a Felsőmalom utca 5. építkezés területén a közelmúltban.

Összesen hét római kori sír, amelyek közül kettő téglasír, valamint azok mellékleteként római kori illatszeres üvegecske, több fibula, valamint korsó-pohár együttes is előkerült. Utóbbi páros megfestve a pécsi világörökségi helyszínen, a Korsós sírkamra északi falán lévő falfülkében is látható.

A Felsőmalom utcai telek déli részén már tavaly és tavalyelőtt az itt létesítendő mélygarázs helyén két késő római téglasírt találtak a szakemberek. A munka idén az északi területen folytatódott, s az előzetes várakozás szerint újabb hét (2 épített- és öt föld)sír vált ismertté.

Íme, egy részlet Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régész által 2022. 03. 17. és 2022.03.25. között végzett régészeti megfigyelés eredményeiből: „A tapasztaltak alapján itt egy kisebb temető lehetett a késő római időszakban, a Kr. u. 4. században. A terület messze esik a fallal körbekerített késő római Sopianae körül létrehozott mindhárom temetőtől, így itt egy külön temetővel kell számolni. A helyi római lakosság körében ebben az időszakban szinte általános a téglasír használata, amelybe az elhunytakat szinte kizárólagosan fejjel nyugatnak temették el. Az itt előkerült sírok között volt kelet-nyugat, nyugat-kelet, észak-dél és dél-észak tájolású is.”


A Felsőmalom utcai temetőrészlet sokban hasonul a Kossuth tér területén, Sopianae keleti temetőjében tapasztaltakkal: ott is hasonlóan magas a földsírok aránya és vegyes a tájolás. Oda feltehetőleg a helyieknél szegényebb, betelepített lakosokat temettek, akik igyekeztek a helyi szokásokhoz igazodni. A két helyszín között jelentős különbség azonban, hogy a Felsőmalom utcában előkerült két jellegzetes, római, kiválóan megépített téglasír is volt, s ezek semmiben sem különböznek az északi temető sírjaitól.

Római kori korsó-pohár együttes és több fibula is előkerült

Az egyik téglasírban az elhunyt lábfeje mellett a római sírokban gyakori üvegből készült korsó-pohár melléklet volt megfigyelhető, más sírokban illatszeres üvegecske, a vállon a ruhát összefogó jellegzetes hagymafejes fibulák (ruhakapcsoló tű) is előkerültek, mindez jellegzetesen római anyagi kultúrára utal.

A korsó-pohár együttes nem először jelenik meg a Pécsett feltárt római kori emlékek esetében: Ilyen látható megfestve például a Dóm tér alatt rejtőző II. számú sírkamra északi falán lévő falfülkében is, amely után a nevét is kapta az építmény: Korsós sírkamra. A két tárgy valláshoz nem köthető, így azt sem lehet megmondani, hogy keresztények vagy pogányok voltak az eltemetettek.

Tóth Zsolt régész tájékoztatása szerint a Sopianae körüli három temetőről már sok információ áll rendelkezésre, de az attól távolabb előkerült sírcsoportokkal (így a Felsőmalom utcai temetővel) kapcsolatos konkrétabb állásfoglaláshoz jóval több adatra lenne szükség. Annyi már az eddig ismeretanyag alapján is kirajzolódik, hogy a Széchenyi tér és Kossuth tér vonalától keletre is volt „élet” a késő római időszakban. 

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.