2024

Április

Múzeumi tárgyak a Kreatív Történelem Tanulmányi Verseny döntőjén

Hírek
2022.04.14.

Múzeumi tárgyak a Kreatív Történelem Tanulmányi Verseny döntőjén

Talált tárgyak megtisztítása 10.

Ha egy tárgy bekerül a múzeumi raktárak rendszerébe, akkor többnyire éveknek kell eltelnie, mire újra kézbe kerülnek. Időközönként megjelenik egy muzeológus, aki ellenőrzi, hogy ott van-e még, ahova rakták, olvasható-e a leltári száma, és szorul-e karbantartásra. Ha rossz állapotban találják a tárgyat, akkor a restaurátorok társaságát élvezheti néhány napra. Érkezhet alkalomadtán egy kutató, aki nagy körültekintéssel és figyelemmel kézbe veszi a magányos tárgyat néhány percre, de erre is sokat kell várni. A megmutatkozás lehetőségének valószínűségét csökkenti, hogy a sok tízezer gyűjteményi tárgy közül nem is olyan egyszerű a kiállítótérbe bekerülni, ahol végre a többnyire mellőzött tárgy a látogatók figyelmének célpontjává válhat.

Akadnak azonban vis maior helyzetek is, amikor például szokatlan módon egy tanulmányi verseny szervezői tárgyakat kérnek kölcsön a múzeumi gyűjteményből. Óriási lehetőség ez néhány szerencsés tárgynak, hogy a raktárból a reflektorfényre kerüljenek. Egy ilyen eseményre került sor a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében őrzött tárgyak számára 2022. április 9-én, amikor a Kreatív Történelem Tanulmányi Verseny döntőjében lelkes diákcsoportok kézbe foghattak egy tucat múzeumi tárgyat. A tematikának megfelelően a Rákosi-korszakra jellemző tárgyak közül válogatták ki – tanárok és muzeológusok közösen – a szerencsés tárgyakat, amelyek szerephez jutottak a versenyen.

A verseny során a diákcsoportok 1-1 tárgyat kaptak, amit két féle módon kellett bemutatniuk, életre kelteniük. Egyrészről szóban egy 1950-es években megrendezett úttörő kiállítás atmoszférájába belehelyezkedve mutatták be a tárgyakat és korabeli jelentőségüket. Illetve írásban, a jelenből a tárgyakra tekintve adták meg leírásukat a kiválasztott tárgyaknak. Ezek közül a tárgyleírások közül adunk most itt hármat közre.

(További információk és képek a versenyről: https://www.facebook.com/kreativtortenelem)

Díj a Felszabadulási emlékmű motívumával (Nyilvántartási száma Gy.sz. 591.)


„Nemrég bukkantunk rá a padláson ezekre a tárgyakra, amiket bemutattak az 1953-as kiállításon. A kiállítás egyben az április 4-ei felszabadulásnak 8. évfordulójának megünneplése is. – Kezdték a kerettörténetbe beleélve a diákok a tárgy leírását, majd így folytatták:

Ez a tárgy az 1950-es évekbeli kultúrverseny győztesének, a pécsi postás kultúrbrigádnak szolgált nyereményül. A díjat egy a szocialista realizmus elve alapján készült szobor díszíti, mely egyértelműen utal arra az 1950-es évek elején élő propagandára, mely szerint a szovjet hadsereg második világháborúbeli bevonulása felszabadítás volt.”

Internálhatatlanok csapat tárgyleírása

Lenin mellszobor, Zsolnay eozin mázas (Nyilvántartási száma P.a. 89.253.)


„Leninnek a XX. századi Szovjetunió kialakulásában kulcsfontosságú szerepe volt. 1917-ben a bolsevikok élén megdöntötte II. Miklós cár hatalmát. A Szovjet Tömb országaiban személyi kultusz alakult ki a forradalom nagy vezéreiről, ezért rengeteg művészeti alkotás készült Leninről és Sztálinról. Így Magyarországon is, ahonnan a kiállítási szobor is származik.”

Rákosi elvtárs pajtásai csapat tárgyleírása

Sztálin mellszobor, aranyszínűre festett gipsz (Nyilvántartási száma T.2006.1.1.)

„Sztálin egy könyörtelen, erőskezű, durva kommunista diktátorként maradt fenn a történelemben. Ez a mellszobor, még a halála előtt – tehát 1953 előtt – készült, mivel akkor személyi kultuszára nemcsak (Szovjet) Oroszországban, hanem Magyarországon is nagy hangsúlyt fektettek. Ennek fontossága halála után megcsorbult.”

Foximarxi csapat tárgyleírása

Várdai Levente
történész muzeológus
Új- és Legújabbkori Gyűjteményi Osztály

(Borítókép: facebook.com/kreativtortenelem)

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.