2024

Március

Római családi nap Pécsett, felfedezés Hosszúhetényben

Hírek
2022.05.23.

Római családi nap Pécsett, felfedezés Hosszúhetényben

Különös időutazást tehet minden látogató, aki a Régészet Napja rendezvénysorozat pécsi eseményeire látogat május 27-én és 28-án.

Immár hagyomány, hogy a Janus Pannonius Múzeum csatlakozik az országos Régészet Napja eseménysorozatához. Május 27-én (pénteken) 14:00–18:00 óra között várják az érdeklődőket a pécsi Pierre Székely Kőkertbe (Káptalan u. 4.) arra a családi napra, amelynek keretében valamennyi korosztály megtalálja a számára legérdekesebb elfoglaltságot. Készíthetünk római ékszereket, játszhatunk színezővel, kirakóval, lesz ételkóstoló, ruhabemutató, emellett megismerkedhetünk a lelőhelyfelderítő műszerekkel (radar, drón, fémkereső) is.

Másnap, május 28-án (szombaton) 10:00–15:00 óra között Hosszúheténybe hívnak kirándulásra, egyben különös szellemi kalandra a szervezők. A látogatók az 1940-ben feltárt hosszúhetényi római kori villagazdaságot ismerhetik meg közelebbről a lelőhelyért összefogó közösség segítségével. Bár a hatalmas főépületet mára a bozót kerítette fogságába, a szakemberek arra törekednek, hogy a rekultiváció után a helyszín bemutatható legyen. Ezúttal bárki elmondhatja ötleteit, véleményét az újrahasznosítással kapcsolatban.  A lelőhely a „régi 6-os” főút felől autóval és rövid sétával, Hosszúhetény irányából pedig egy kisebb kirándulással érhető el. A magasabb fű és a bozót miatt kiránduláshoz – és időjáráshoz – illő öltözék javasolt.

A pontos helyszín koordinátái IDE KATTINTVA érhetők el.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.