2024

Március

Pécsett láthatók a váci domonkos kripta kincsei

Hírek
2022.06.01.

Pécsett láthatók a váci domonkos kripta kincsei

Különleges és semmilyen szempontból nem hétköznapi kiállításnak ad otthont 2022. június 9-étől a JPM Néprajzi Osztálya (Pécs, Rákóczi út 15.).

A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének – polgár, nemes, hivatalnok, katona, férfi, nő, gyermek – életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

A Vác főterén álló domonkos templom kriptájának feltárására 1994-95-ben került sor. Az itt feltárt, mintegy 1800 tárgyat tartalmazó lelet-együttes az eddigi legnagyobb és legépebben fennmaradt magyarországi kriptatemetkezés, mely európai, sőt világviszonylatban is jelentős. A leletek tanúsága szerint a templom kriptájába 1731-1808 között folyamatos volt a temetkezés. A leletek közül a koporsók, viselet-együttesek, temetkezési mellékletek a feltárást végző váci Tragor Ignác Múzeum néprajzi gyűjteményébe, a kriptában eltemetett természetes úton, egészében, vagy részlegesen mumifikálódott tetemek a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárába kerültek.

A lelet-együttes különleges darabjaiból válogatott kiállítás páratlan gazdagságban mutatja be a 18. századi, többnyelvű és nemzetségű városi polgárság életét, halálát és temetkezési kultúráját. Hasonló jellegű leletanyag világszerte alig néhány múzeum gyűjteményében fordul elő, többnyire rosszabb állapotban, töredékesen. A vándorkiállítás látogatói az eredeti helyszíneken megtekinthető, hátborzongató nagy európai barokk kriptákhoz (Róma, Palermo, Brno, Kutna Hora) képest emberibb, sokszínűbb, tudományos igénnyel összeállított válogatást láthatnak. A kiállítás a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni. 

A váci koporsók pompája, gazdag szimbólumrendszere, a viseletek sokfélesége, a temetési kellékek és mellékletek garmadája egy, a sok háborús pusztítás után magára talált, gazdagodó, de mélyen vallásos város halálhoz való változatos viszonyát mutatja. A mumifikálódott, 200-250 éves arcokon néha még látszott az „utolsó átváltozás” mosolya…

A lelet-együttes iránt mind a szakmai közvélemény, mind a közönség érdeklődése már eddig is jelentős volt. A leletekből rendezett Memento Mori állandó kiállítás Vácon nagy látogatottságnak örvend, kisebb-nagyobb időszaki válogatások több kiállításon szerepeltek az elmúlt évek során. A múmiák közül több a világ szinte összes jelentős antropológiai kiállításán bemutatásra került (pl. Mummies of the World).

A kriptalelet Vác város legértékesebb és legnagyobb nemzetközi hírre jutott gyűjteményi anyaga, mely méltán tarthat számot a történelem, a művelődéstörténet és az antropológia iránt érdeklődő közönség figyelmére. A váci állandó kiállítás tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a tárlatot minden korcsoport látogathatja.


A kiállítás megnyitója június 9-én 16 órakor lesz a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.). Az eseményen beszédet mond Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, valamint dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegyei Hivatal általános helynöke, illetve Matkovich Ilona, Vác polgármestere és Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója. A tárlat 2022. december 31-éig tekinthető meg nyitvatartási időben (keddtől szombatig, 10 és 16 óra között).

Kiállítások
2023.12.07. - 2024.05.15.

Eredet és ellentmondás

Eredet és ellentmondás

Válogatás Bocz Gyula szobrászművész életművéből. A tárlat különlegessége, hogy a művész számos rajza is látható, melyek eddig még soha nem szerepeltek kiállításon.

Kiállítások
2023.08.18. - 2024.03.31.

Kincs, ami van!

Kincs, ami van!

A csaknem 24 kilogramm tömegű, 44 080 ezüstéremből álló kincset különleges módon, hat nagy tárlóban és néhány kisebb vitrinben egyenként mutatja be a tárlat.