2024

Április

Hatezer látogató a Múzeumok Éjszakáján

Hírek
2022.06.28.

Hatezer látogató a Múzeumok Éjszakáján

Ismét csatlakozott a Janus Pannonius Múzeum a hagyományosan június 25-én megrendezett Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Több mint 50 program közül válogathattak az érdeklődők este 6 órától egészen az éjszakát záró, éjféli tűzugrásig.

Kiemelkedő érdeklődés övezte az eseményt, ami nem csoda, hiszen a közönség a hosszú Covid-időszak után vágyik a kultúrára, a közös programokra. Összesen 54 programon 5900 látogató vett részt, hét helyszínen a belvárosban, és három különböző sétán, a városban, a Jakab-hegyen és Mecsekszabolcson.

A programok mellett az este kiváló lehetőséget kínált egy vagy épp több kiállítás megtekintésére, akár tárlatvezetéssel. Az érdeklődők emellett megtervezhették, hogy melyik múzeumot nézik meg napfényben is, hiszen az éjszakára váltott jegy ingyenes belépést biztosított másnap a JPM összes kiállítására.

A színes éjszakáról a fényfestés mellett olyan programok gondoskodtak, mint például a Martyn Ferenc Szabadiskola zenei és képzőművészeti előadása, a koto-koncert a Zsolnay kertben, a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar fellépése, a fémkeresőzés illetve drónbemutató, vagy a Keret Alkotó Csoport Ulysses-adaptációja. A tárlatvezetések és előadások pedig segítettek mélyebben megismerni a kiállított tárgyakat.

Nagy örömünkre rengeteg gyermek élvezte a nekik szervezett programokat, mint az íjászkodás, ásatás, bábelőadás, vagy az álarc-készítés. Nagy érdeklődés fogadta az újonnan nyíló Baranya aranya című kiállítást is, ahol mostantól az 2021-es babarci leleteit tekinthetik meg az látogatók augusztusig.

Kiállítások
2023.09.01. - 2024.09.22.

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

Véglegessé vált történések – Kismányoky Károly (1943-2018)

A sokoldalú művész több mint kétszáz alkotását – köztük olyan késői műveket, melyek még sosem szerepeltek kiállításon – mutatja be múzeumunk új tárlata a JPM Modern Magyar Képtárban.

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.