2022

Szeptember

Koszorúzás Umbriában a pécsi egyetemalapítás évfordulóján

Hírek
2022.09.05.

Koszorúzás Umbriában a pécsi egyetemalapítás évfordulóján

Negyven pécsi polgár koszorút helyezett el a Pécsi Tájak Korok Múzeumok Klub nevében a pécsi egyetem alapításának 665. évfordulóján a Pápai Palota loggiáján szeptember 1-jén.

A közép-Európai térségben néhány évtized alatt – az 1300-as évek közepén – alapították a a prágai, bécsi, krakkói egyetemet. Ezek sorába illeszkedett a pécsi egyetem alapítása.

Ami szokatlan, Pécs nem volt királyi központ az előbbiekkel ellentétben, Visegrádnak nem volt alkalma tanárok, diákok elhelyezésére. Nagy Lajos tanítója, Koppenbachi Vilmos pécsi püspök kapott lehetőséget az egyetem létrehozására, működtetésére. 1367. szeptember 1-jén, szerdán Viterboban a pápai palotában írta alá V. Orbán pápa az alapítólevelet. Ennek 655. évfordulóján helyezett el koszorút a Pécsi Tájak Korok Múzeumok Egyesület 40 fős delegációja a pápai palota loggiáján.

A borítófotón Tillai Gábor történész, klubelnök és Skáfár László klubtitkár koszorúz. Alant a delegáció tagjai.

Kiállítások
2022.06.09. - 2022.12.31.

A váci domonkos kripta kincsei

A váci domonkos kripta kincsei

A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

Kiállítások
2022.06.25. - 2022.10.30.

Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait

Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait

A kiállítás a nemrég feltárt avarkori temető gazdag anyagából ad válogatást, amelyet első alkalommal tekinthet meg a nagyközönség.