2024

Április

Koszorúzás Umbriában a pécsi egyetemalapítás évfordulóján

Hírek
2022.09.05.

Koszorúzás Umbriában a pécsi egyetemalapítás évfordulóján

Negyven pécsi polgár koszorút helyezett el a Pécsi Tájak Korok Múzeumok Klub nevében a pécsi egyetem alapításának 665. évfordulóján a Pápai Palota loggiáján szeptember 1-jén.

A közép-Európai térségben néhány évtized alatt – az 1300-as évek közepén – alapították a a prágai, bécsi, krakkói egyetemet. Ezek sorába illeszkedett a pécsi egyetem alapítása.

Ami szokatlan, Pécs nem volt királyi központ az előbbiekkel ellentétben, Visegrádnak nem volt alkalma tanárok, diákok elhelyezésére. Nagy Lajos tanítója, Koppenbachi Vilmos pécsi püspök kapott lehetőséget az egyetem létrehozására, működtetésére. 1367. szeptember 1-jén, szerdán Viterboban a pápai palotában írta alá V. Orbán pápa az alapítólevelet. Ennek 655. évfordulóján helyezett el koszorút a Pécsi Tájak Korok Múzeumok Egyesület 40 fős delegációja a pápai palota loggiáján.

A borítófotón Tillai Gábor történész, klubelnök és Skáfár László klubtitkár koszorúz. Alant a delegáció tagjai.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.