2024

Április

Halász és műanyaghalász

Hírek
2022.11.29.

Halász és műanyaghalász

Mi legyek, ha nagy leszek? Örök kérdés, amely már a kisgyerekeket is foglalkoztatja, és nehezebb rá válaszolni, mint régen, mert a felmérések szerint mire ők felnőnek, jelentős részük olyan munkát fog végezni, amely most még nem is létezik.

A nagyharsányi általános iskola 3-4. osztályos tanulói azonban az iskolai pályaorientációs nap programjaként most kis segítséget kaptak ehhez. A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Kiállításán tartott múzeumpedagógiai foglalkozáson a diákok először a régi, hagyományos szakmákba bújva élhették át milyen lehetett például csikósnak vagy halásznak lenni. Ezek a hivatások évszázadokon át határozták meg a közösségeket, szülőkről gyerekekre hagyományozódtak, az embereknek egyfajta biztonságot jelentettek, a településeknek pedig megtartó erőt.

Ez az élet azonban megváltozott, már csak nyomokban van jelen, és az igazán nagy változások még csak ezután jönnek. A robotizálás, mesterséges intelligencia korában korábban öröknek hitt foglalkozások süllyedhetnek a múlt ködébe. A mostani 8-9 éves gyerekek jelentős része még csak most körvonalazódó munkákat fog végezni, és ezen új szakmák közül is sok egy-két évtized után el fog tűnni. Például az óceánokban úszó országnyi szemétszigetek és miriád mikroműanyag miatt, hogy a jövőben halászhassunk, szükség lesz műanyaghalászokra, akik munkájához új eszközöket és módszereket kell kitalálnunk. Eközben azonban más embereknek azon kell dolgozniuk, hogy a kiváltó okot, a mindent elborító plasztikszennyezést szüntessük meg új anyagokkal és eljárásokkal, hogy a még távolibb jövőben ne legyen szükség a műanyaghalászokra. Ahogy a drónok teret nyernek a csomagszállításban, úgy kell egyre több pilóta is hozzájuk, de közben meg már folynak a pilóta nélkül közlekedő önvezető drónok fejlesztései is.

A boldogulás alapkövei még inkább a rugalmasság, szüntelen tanulás, a folyamatok követése és a belehelyezkedő képesség lesznek. Utóbbit a nagyharsányi tanulók pár jövőben várható szakmával is kipróbálhatták, amikor kis csoportokban kitalálták és a többieknek röviden eljátszották, hogy mit fog csinálni a felhővadász, a drónflotta-üzemeltető, a százéves-tanácsadó és a biomimikri tudós.

A pályaválasztást segítő program abba a múzeumpedagógiai sorozatba illeszkedett, amelyben a különböző korosztályú résztvevők alkotó, cselekvő és aktív jelenléttel vesznek részt.

(Fotók: Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolája)

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.12.14. - 2024.05.19.

Formák és transzparenciák

Formák és transzparenciák

Bemutatható-e a magyar üvegművesség négyszáz esztendeje alig több mint százötven üvegtárgyon keresztül? Természetesen nem, de a JPM Zsolnay Múzeumban látható kiállításunk betekintést enged ebbe a világba.