2023

Március

Gácsi küldöttség járt a Csontváry Kiállításon

Hírek
2022.12.07.

Gácsi küldöttség járt a Csontváry Kiállításon

Csontváry Kosztka Tivadar Gácson, a mai Haličban 1884-től patikusként tevékenykedett, hogy megteremtse az anyagi függetlenségét a művészi ambícióihoz. A település aktívan őrzi a nagy festő emlékét.

A szlovákiai község a vasúti őrház mellett létrehozott egy reprodukciós szabadtéri kiállítást, de emlékházat is tervez Csontváry tiszteletére, amelyet az egykori iskola épületéből alakítanak majd ki. A jövőben információs pontként is szolgáló helynek fontos szerepet szánnak a turisztikai terveikben: szeretnék, ha a várkastély és a festőt ugyancsak rabul ejtő táj mellett a kiemelkedő művész is egyre több látogatót vonzana a faluba.

A legtöbb jelentős Csontváry-művet őrző múzeumunk és a gácsiak között együttműködés áll fenn, ez is apropóul szolgált a mostani látogatásnak.

Alexander Udvardyt, Gács község polgármesterét és Puntigán József helytörténészt, a Csontváry Emlékház létrehozásával foglalkozó csoport tagját a december 7-i látogatáson Dr. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Nagy András, a JPM Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője és Czakó Ferenc, a Csontváry festmények egyik restaurátora fogadta.

Kiállítások
2022.06.09. - 2023.06.26.

A váci domonkos kripta kincsei

A váci domonkos kripta kincsei

A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

Kiállítások
2023.03.17. - 2023.06.25.

Op Arch – az op art művészet építészeti kapcsolódásai

Op Arch – az op art művészet építészeti kapcsolódásai

A Janus Pannonius Múzeum 2020-ban indította útjára azt a széles körű együttműködést, amely Op Art Akadémia néven négy egyetem hallgatóinak és tanárainak munkáját koordinálta.