2023

Március

Rendhagyó iskolai órák a múzeumban

Hírek
2023.02.17.

Rendhagyó iskolai órák a múzeumban

Immár a sokadik tanévben szervezi a Janus Pannonius Múzeum azt a sorozatot, amelyben baranyai ötödikesek az iskolájukból kimozdulva rendhagyó órán vehetnek részt. Most tavasszal a környék régészeti örökségével és az optikai illúziókkal ismerkedhetnek meg.

A nagy sikerrel futó ingyenes Múzeumi Kedd sorozat egyik helyszíne a JPM Sopianae-kiállítás, ahol különleges időutazással utazhatnak a diákok a Pécs helyén akkoriban álló Sopianae késő ókori múltjába: egy 3D rekonstrukció segítségével sétát tehetnek az egykori városban, hiszen a rendelkezésre álló források alapján az akkori fórumokat, utcákat, tereket élethűen megrajzolták a szakemberek. Eközben a mindennapi eszközökkel, fegyverekkel, hadsereggel, ékszerekkel, utazással, a korabeli pogány és ókeresztény vallással, valamint temetkezési szokásokkal is megismerkedhetnek.

A másik foglalkozás középpontjába az optikai csalódás fogalma kerül. Az interaktív tárlatvezetés során a gyermekek megismerhetik azt a folyamatot, amelynek során a pécsi születésű Victor Vasarely műfajteremtő világhírű művésszé válik. Belehelyezkedhetnek az alkotó folyamat nehézségeibe, amely szorgalommal és kitartással párosulva az optikai művészet (op-art) szülőatyjává avatta Vasarelyt. Kézbe fogható tárgyakkal és segédanyagokkal értelmezhetik a látott műalkotásokat. Találkozhatnak a színes fény „varázserejével”.

A program március 7-én indul, az első alkalomra a Pécsi Belvárosi Általános Iskola gyerekei és tanárai érkeznek.

Kiállítások
2023.03.17. - 2023.06.25.

Op Arch – az op art művészet építészeti kapcsolódásai

Op Arch – az op art művészet építészeti kapcsolódásai

A Janus Pannonius Múzeum 2020-ban indította útjára azt a széles körű együttműködést, amely Op Art Akadémia néven négy egyetem hallgatóinak és tanárainak munkáját koordinálta.

Kiállítások
2022.12.08. - 2023.05.31.

Hantai és Pécs

Hantai és Pécs

Hantai Simon kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban