2024

Április

Rendhagyó iskolai órák a múzeumban

Hírek
2023.02.17.

Rendhagyó iskolai órák a múzeumban

Immár a sokadik tanévben szervezi a Janus Pannonius Múzeum azt a sorozatot, amelyben baranyai ötödikesek az iskolájukból kimozdulva rendhagyó órán vehetnek részt. Most tavasszal a környék régészeti örökségével és az optikai illúziókkal ismerkedhetnek meg.

A nagy sikerrel futó ingyenes Múzeumi Kedd sorozat egyik helyszíne a JPM Sopianae-kiállítás, ahol különleges időutazással utazhatnak a diákok a Pécs helyén akkoriban álló Sopianae késő ókori múltjába: egy 3D rekonstrukció segítségével sétát tehetnek az egykori városban, hiszen a rendelkezésre álló források alapján az akkori fórumokat, utcákat, tereket élethűen megrajzolták a szakemberek. Eközben a mindennapi eszközökkel, fegyverekkel, hadsereggel, ékszerekkel, utazással, a korabeli pogány és ókeresztény vallással, valamint temetkezési szokásokkal is megismerkedhetnek.

A másik foglalkozás középpontjába az optikai csalódás fogalma kerül. Az interaktív tárlatvezetés során a gyermekek megismerhetik azt a folyamatot, amelynek során a pécsi születésű Victor Vasarely műfajteremtő világhírű művésszé válik. Belehelyezkedhetnek az alkotó folyamat nehézségeibe, amely szorgalommal és kitartással párosulva az optikai művészet (op-art) szülőatyjává avatta Vasarelyt. Kézbe fogható tárgyakkal és segédanyagokkal értelmezhetik a látott műalkotásokat. Találkozhatnak a színes fény „varázserejével”.

A program március 7-én indul, az első alkalomra a Pécsi Belvárosi Általános Iskola gyerekei és tanárai érkeznek.

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.