2023

Március

Konzuli látogatás a múzeumban

Hírek
2023.03.10.

Konzuli látogatás a múzeumban

Hazánk eszéki konzuljával találkozott intézményünk igazgatója és osztályvezetője a JPM Néprajzi Múzeumban.

A Janus Pannonius Múzeum a legnagyobb megyei hatókörű városi múzeum Magyarországon, egyebek mellett országosan a második legnagyobb képző- és iparművészeti, valamint néprajzi gyűjteménnyel. Hatósugara az országhatáron is átnyúlik, kiállításait a szomszédos Horvátországból is számosan látogatják. A közeljövőben is olyan jelentős tárlatokat rendez (pl. a Toulouse-Lautrec világa és a Csontváry170 kiállításokat), amelyek méltán tarthatnak számot a horvátok érdeklődésére is.

Ez volt az egyik fő témája dr. Császár Zoltán konzul március 9-i látogatásának, aki dr. Bertók Gábor igazgatóval és Burján István néprajzi osztályvezetővel tekintette át az együttműködés lehetőségeit. Megbeszélték miként segíthet a kinti magyar képviselet a múzeum meglevő ottani kapcsolatainak erősítésében és újak kialakításában, valamint az intézmény ismertségének, látogatottságának további növelésében.

Szóba kerültek korábbi határon átnyúló projektek, a múzeumunk Vasarely és Zsolnay műveinek eszéki tárlatai vagy a Mindig nyíló virágok című vándorkiállításunk, amely Szlavónia legnagyobb városa mellett Vukovárban is nagy sikerrel vendégeskedett, de az eszéki avantgárdok is bemutatkoztak már Pécsett.

A konzul nagy érdeklődést tanúsított a mohácsi csatatérkutatás iránt, amelynek pont egy hét múlva lesz a következő fémdetektoros keresőhétvégéje. Ennek az lesz a különlegessége, hogy a pénteki magyarországi munka után szombaton és vasárnap már a határ túloldalára, Horvátországba megy át kutatni a csapat. Mivel ebben a kutatásban a múzeumunk szakmai felügyeletével számos magánember is részt vesz, különleges engedély kellett hozzá, amelyet a horvát hatóságok a magyarországi gyakorlatot megismerve megadtak. Ebben a projektben egyébként a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mellett a Janus Pannonius Múzeum fontos partnere az Eszéki Régészeti Múzeum is. Zárásként dr. Bertók Gábor, aki régészként egyben a Mohács 500 kutatás vezetője is, az eseményre dr. Császár Zoltánt is meghívta.

 

Címlapkép: Molnár László, Magyarország Eszéki Főkonzulátusának alkalmazottja, dr. Császár Zoltán konzul, dr. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója és Burján István néprajzi osztályvezető

Kiállítások
2022.06.09. - 2023.06.26.

A váci domonkos kripta kincsei

A váci domonkos kripta kincsei

A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

Kiállítások
2021.12.17. - 2023.05.31.

Képletek és kalandozások – Lantos Ferenc-kiállítás a Modern Magyar Képtárban

Képletek és kalandozások – Lantos Ferenc-kiállítás a Modern Magyar Képtárban

A pécsi JPM Modern Magyar Képtár állandó kiállítása mellett látható Lantos Ferenc több mint 150 művet, az életmű széles spektrumát megjelenítő időszaki kiállítása.