2024

Április

Konzuli látogatás a múzeumban

Hírek
2023.03.10.

Konzuli látogatás a múzeumban

Hazánk eszéki konzuljával találkozott intézményünk igazgatója és osztályvezetője a JPM Néprajzi Múzeumban.

A Janus Pannonius Múzeum a legnagyobb megyei hatókörű városi múzeum Magyarországon, egyebek mellett országosan a második legnagyobb képző- és iparművészeti, valamint néprajzi gyűjteménnyel. Hatósugara az országhatáron is átnyúlik, kiállításait a szomszédos Horvátországból is számosan látogatják. A közeljövőben is olyan jelentős tárlatokat rendez (pl. a Toulouse-Lautrec világa és a Csontváry170 kiállításokat), amelyek méltán tarthatnak számot a horvátok érdeklődésére is.

Ez volt az egyik fő témája dr. Császár Zoltán konzul március 9-i látogatásának, aki dr. Bertók Gábor igazgatóval és Burján István néprajzi osztályvezetővel tekintette át az együttműködés lehetőségeit. Megbeszélték miként segíthet a kinti magyar képviselet a múzeum meglevő ottani kapcsolatainak erősítésében és újak kialakításában, valamint az intézmény ismertségének, látogatottságának további növelésében.

Szóba kerültek korábbi határon átnyúló projektek, a múzeumunk Vasarely és Zsolnay műveinek eszéki tárlatai vagy a Mindig nyíló virágok című vándorkiállításunk, amely Szlavónia legnagyobb városa mellett Vukovárban is nagy sikerrel vendégeskedett, de az eszéki avantgárdok is bemutatkoztak már Pécsett.

A konzul nagy érdeklődést tanúsított a mohácsi csatatérkutatás iránt, amelynek pont egy hét múlva lesz a következő fémdetektoros keresőhétvégéje. Ennek az lesz a különlegessége, hogy a pénteki magyarországi munka után szombaton és vasárnap már a határ túloldalára, Horvátországba megy át kutatni a csapat. Mivel ebben a kutatásban a múzeumunk szakmai felügyeletével számos magánember is részt vesz, különleges engedély kellett hozzá, amelyet a horvát hatóságok a magyarországi gyakorlatot megismerve megadtak. Ebben a projektben egyébként a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mellett a Janus Pannonius Múzeum fontos partnere az Eszéki Régészeti Múzeum is. Zárásként dr. Bertók Gábor, aki régészként egyben a Mohács 500 kutatás vezetője is, az eseményre dr. Császár Zoltánt is meghívta.

 

Címlapkép: Molnár László, Magyarország Eszéki Főkonzulátusának alkalmazottja, dr. Császár Zoltán konzul, dr. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója és Burján István néprajzi osztályvezető

Kiállítások
2023.12.08. - 2024.07.31.

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Karszt-barlang-kutatás – Rónaki László barlangász emlékkiállítás

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége.

Kiállítások
2023.12.01. - 2024.05.19.

„Ködképek a kedély láthatárán”

„Ködképek a kedély láthatárán”

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítás az egykor Pécsett alkotó 19. századi művészek műveit, pécsi városképeket, valamint a korszak pécsi polgárainak portréit mutatja be.